Miután az esküvői dekoráció témakörét körbejáró cikksorozatunk első részében sorra vettük a dekor kialakításának és megtervezésének alapelveit, illetve elkezdtük magát a dekorálást is, most nézzük meg, mi mindent érdemes végiggondolni a templomi és a polgári szertartás során.

Ha a Nagy Nap összes dekorációs kellékét szeretnétek egyben látni, legjobb, ha az alábbi gombra kattintva letöltitek Esküvői Dekorációs Check-Listánkat, ami segít eligazodni a különböző helyszíneken és programpontokon!

check lista

A templomi szertartás

A templomok többségének eleve van egy különleges hangulata és stílusa, amit nem mindig lehet – illetve sokszor nem is érdemes – módosítani különféle dekorelemekkel. Többnyire a természetes díszítőelemek passzolnak a legjobban a templombelső kialakításához, például az oltáron elhelyezett virágok, illetve lámpások (esetleg gyertyák, persze csak akkor, ha nem jelentenek gyulladásveszélyt). A díszítés lehetőségeiről mindig az adott egyházközösséggel kell egyeztetni.

A templomban ezen kívül szépen mutat, ha a padsorok is díszítésre kerülnek. Ez történhet virágokkal, különféle textíliákkal, égősorokkal. A dekoráció kiválasztása előtt (a templommal való egyeztetés után) a legfontosabb, hogy átgondoljátok, milyen díszítőelemek passzolnak a legjobban a menyasszony ruhájához – ez különösen fontos, ha a templomba bevonuláskor van a „first look”, és azt szeretnétek, hogy fotósotok a lehető legszebb környezetben tudja megörökíteni ezt a megismételhetetlen pillanatot.

eskuvo-templomi-szertartas
Fotó: Kiss Katalin

Csak hogy a praktikumról se feledkezzünk meg, ha egyes vendégek számára szeretnétek fix ülőhelyeket lefoglalni, készíthettek (vagy készíttethettek) egyedi ültetőkártyákat. Ez azért lehet hasznos, mert így a szűk család és a legjobb barátok biztosan helyet kapnak az első sorokban.

Cilinderes tipp: A többi vendéget kérjétek meg, hogy minél közelebb üljenek le az ültetőkártyákkal lefoglalt székekhez, mert így a fotókon sokkal szebben mutat majd a násznép (hiszen nem lesznek hézagok a padsorokban).

Amire a templomban szükség lesz, az egy gyűrűpárna vagy gyűrűtálca, amin a gyűrűitek az oltárra kerülnek. (Ezután sokszor átkerülnek a templom által biztosított tálcára.) Bár funkcióját tekintve nem ez a legfontosabb kiegészítő, ha szeretnétek, hogy a (még fel nem húzott) gyűrűitekről a fotós különleges képeket tudjon lőni, inspirálódjatok! Felfoghatatlan, mennyi féle opció közül választhattok, és ezek jelentős része bárki által elkészíthető. Megint csak az összkompozíciót érdemes alapul venni – ha természetközeli esküvőről álmodoztok, válasszatok egy szép fadobozt, amit mohával béleltek ki. Ha viszont az eseményen az arany és fehér színek dominálnak, akkor a gyűrűtartótok is legyen letisztult fehér színű, egy-egy arany szalaggal a gyűrűk számára.

check lista

Csokrok, kitűzők és virágok

eskuvo-kulonleges-csokor

És persze van még valami, amiről semmiképpen sem feledkezhetünk meg – ez pedig a menyasszonyi csokor! Itt aztán tényleg szabadon engedhetitek a képzeleteteket: ma már mindenféle virágból, mindenféle formában készíttethetőek menyasszonyi csokrok a szivárvány összes árnyalatában. Sőt, akár ún. „örökcsokrot” is választhattok. Bizonyos szolgáltatók pedig arra szakosodtak, hogy a vágott virágból készült csokrokat tegyék tartóssá – ékszerekbe, díszekbe, sőt, golyóstollakba foglalva!

Elképzelhető, hogy a templomi szertartásra esetleg szeretnétek más virágdíszeket is, például csuklódíszeket a koszorúslányoknak, illetve kitűzőt a vőlegénynek (és esetleg további vendégeknek). Ezeket érdemes stílusban és színvilágban a menyasszonyi csokorhoz passzítani. Ja, és ha már csokor: ha tervezel csokordobást, azonban nem szeretnéd, hogy csokrod örökre másnál landoljon, megéri ún. „dobócsokrot” is csináltatni. Ez általában kisebb és egyszerűbb, mint a menyasszonyi csokor, de szuperül repül, és a szerencsés hajadon is nagyon fog örülni neki!

eskuvoi-dekoracio-csokor
kituzok-eskuvo
eskuvoi-dekoracio-szirom
Fotó: Pányoki Bence

A templomból való kivonuláskor sok pár szeretne buborékfújást vagy sziromszórást. Ezekhez nem nagy ördöngösség beszerezni a szükséges felszereléseket, az „attrakció” viszonylag könnyen kivitelezhető, ráadásul a fényképeken tényleg varázslatosan mutat!

Kellékek a templomi szertartáshoz:

 • virágok
 • lámpások/gyerták
 • padsorok díszítése (virágok, textíliák, égősorok)
 • ültetőkártyák
 • gyűrűtartó párna/tálca
 • menyasszonyi csokor (és esetleg külön dobócsokor)
 • csuklódíszek/kitűzők
 • buborékfújók/szirmok és sziromszóró kosárkák
check lista

A polgári szertartás

A polgári szertartás során sok szempontból hasonló dolgokat kell átgondolni, mint a templomi esetében. Ha a polgári szertartás a polgármesteri hivatalban lesz, egyedi díszítésre többnyire nincs mód (vagy csak korlátozott mértékben), hiszen az esküvői szezonban péntekenként és szombatonként gyakorlatilag egymás után zajlanak az esküvők, így nincs idő külön díszítés felhelyezésére, majd lebontására.

Ettől függetlenül természetesen szükségetek lehet gyűrűpárnára (gyűrűtartóra), a menyasszonyi csokorra, illetve csuklódíszekre és kitűzőkre is. Ha a csokordobás nem a templomi, hanem a polgári szertartás után történik, akkor a dobócsokorra is ekkor lesz majd szükség.

eskuvoi-csokor
eskuvoi-kituzo

Sokkal inkább szabadjára engedhetitek a fantáziátokat, ha a polgári szertartásra külső helyszínen kerül sor (akár egy kiszálló anyakönyvvezető, akár egy szertartásvezető szolgáltatásait veszitek igénybe). Ilyenkor – többnyire a helyszínnel együttműködve – egyedi dekoráció megvalósítására is lehetőség nyílik. Érdemes átgondolni, hogy szeretnétek-e díszíteni a székeket, illetve hogy szükség lesz-e ültetőkártyákra.

polgari-szertartas-buborek

Az esküvői dekoráció, ami tökéletes hátteret nyújt a szertartáshoz

A szertartáshoz – és a szertartás során készülő fotókhoz – csodálatos hátteret szolgáltat egy boldogságkapu. Bizonyos helyszínek mára beszereztek saját boldogságkaput. Ha a Ti szertartásotok helyszínén is alapfelszerelés a boldogságkapu, akkor csupán azt kell egyeztetni, hogy miként lehet dekorálni a kaput – feltéve, hogy szeretnétek minél egységesebbé és harmonizálóvá tenni az esküvői dekoráció koncepcióját. A boldogságkaput sok mindennel lehet dekorálni – különféle textíliákkal, makraméval és virágokkal is.

Ha nektek kell gondoskodni a boldogságkapuról, nézzetek szét azon szolgáltatók kínálatában, akik boldogságkapu-bérléssel foglalkoznak. Látni fogjátok, hogy különböző anyagok (fém, fa) és formák (kerek, hatszög, háromszög stb.) közül lehet választani. Bizonyos szolgáltatók, többek között az Egyedi Boldogságkapu, többféle színű kapukat kínálnak, így nagyobb eséllyel találjátok meg a Ti esküvőtök stílusába leginkább belepasszolót. Sőt, ha a bérelhető kapuk között nem találtátok meg a tökéleteset, akár egyedi paraméterekkel is készíttethettek magatoknak.

boldogsagkapu

Kellékek a polgári szertartáshoz:

 • menyasszonyi csokor (és esetleg külön dobócsokor)
 • csuklódíszek/kitűzők
 • gyűrűtartó párna/tálca
 • széksorok díszítése (virágok, textíliák égősorok)
 • ültetőkártyák
 • boldogságkapu
 • dekoráció a boldogságkapura (virágok, drapéria, makramé)
 • buborékfújók/szirmok és sziromszóró kosárkák
check lista

Reméljük, most már jobban átlátjátok az esküvői dekoráció kérdéskörét és azt is, hogy milyen lehetőségek rejlenek a szertartások helyszínének dekorálásában. A cikksorozat harmadik – és egyben utolsó – részében a vacsora és az esküvő esti eseményei lesznek a középpontban!