Egy esküvőt megszervezni nem kis feladat! Miközben telnek múlnak a hetek, hónapok, egyre csak közelít az esküvő napja: az idő fogy, és a teendők gyűlnek! Szinte minden pár fejében megfordul a gondolat – mint végső megoldás -, hogy inkább elköltöznek egy lakatlan szigetre, miközben próbálják összefésülni a Ki? Mit? Mikor? Hogyan? Hova? Meddig? és Mit csinál? válaszok alapján az Nagy Nap várható történéseit. Kétségtelen, hogy nagyon sok minden kell egy tökéletes esküvő lebonyolításához, de van egy valami, ami nélkül neki se kezdjetek az egészhez! Ez a valami nem más, mint az esküvőtök forgatókönyve, egy időrend, ami összefoglalja a tervezett programokat a vendégvárástól kezdve, az igeneken át, a pillangóreptetésen és játékokon túl, egészen a „buli-buli-buli” végpontig. Mostani cikkünkben egyenként végigmegyünk az esküvői forgatókönyv (ajánlott és alap)pontjain, majd a végén megosztunk Veletek egy kérdőívet, ami alapján Te is könnyedén össze tudod majd állítani a saját esküvőtök forgatókönyvét.

A lap alján találjátok a letölthető forgatókönyv sémát. De előtte érdemes végigolvasni az egyes programpontokra jellemző információkat.

Programok, 1 napba zsúfolva

Az esküvői forgatókönyv összerakásánál már az elején kiderül, hogy nagyjából mik azok programok, amiket szeretnétek aznapra, és mik azok, amik bele is férnek – figyelembe véve azt az alapvetést, hogy sajnos minden nap csak 24 órából áll. Ekkor a párjainkkal többek között azt is átbeszéljük, hogy a kreatív fotózást biztos, hogy az esküvő napjára lehet-e csak beiktatni, vagy inkább (javallott) áttehető egy másik napra, hogy egy nyugodtabb, oldottabb és jobb hangulatú fotózás kerekedjen annál, mint amikor a násznép várja vissza a párt, de közben a legjobb fények pont akkor vannak, amikorra a szertartás befejeződik, a fotós csak még egy utolsót kattint annál a gyönyörű fánál, de már rohanni kellene vissza, stb…

Nézzük meg azokat a programpontokat, melyek szinte mindig az esküvő részét képezik (bár sorrendjük változhat)!

Vendégvárás

Akár ugyanazon helyszínen lesz minden program (vacsora és polgári szertartás), akár nem (templomi, polgári szertartás után, a vacsora helyszínére érkezik a násznép), a vendégek érkezésére mindenféleképpen érdemes legalább fél órával az első programpont előtt számítani. Jó, ha készültök – főleg nyári esküvőknél a hőségben – hűs üdítőkkel, esetleg könnyű alkoholos italokkal, némi ropogtatni valóval (pogácsa, falatkák, miniszendvicsek) fogadni a vendégeket. Az idősebbekre, és a gyerekekre gondolva hasznos, ha ülő alkalmatossággal is készültök, lehetőleg árnyékos helyen. Téli esküvőn értelemszerűen fedett, fűtött helyiségben ajánlott fogadni a vendégeket.

Cilinderes Tipp: a pálinkát és az egyéb rövid italokat ekkor még mindenképp rejtsétek el a vendégek elől.

 

Idő: a vendégvárás előtt 0,5-1 órával érdemes készen állni az első vendégek fogadására. A ceremóniamester mindig 1 órával a vendégek előtt érkezik; tapasztalatunk szerint előfordul, hogy néhány vendég is jóval a megbeszélt időpont előtt érkezik.

Polgári szertartás

A legtöbb esetben a polgári szertartás megelőzi a templomit, ennek praktikus okai is vannak a megszokáson kívül. Például református papok csak a polgári papírok megléte esetén kérik az Úr áldását az ifjú párra. A hivatalos polgári szertartást az anyakönyvvezető végzi, akit a helyi polgármesteri hivatal jelöl ki Nektek, és nem Ti választják magatoknak. A hivatalos szertartás szövege és előadásmódja – tisztelet a kivételnek – nem túl személyes, kissé „futószalagos”, ami valahol érthető, hisz előfordul, hogy egy anyakönyvvezető egy nap akár 10-15 párt is összead, egyszerűen idő sincs arra, hogy mindenkinek külön, személyes szertartás szöveget írjon.

 

Cilinderes Tipp: ha olyan szertartáson szeretnéd kimondani a boldogító igent, amit megálmodtál, ami meghitt (de a násznép nem alszik el rajta), személyes és igazán Rólatok szól, a Ti történeteteket meséli el, akkor érdemes a Cilinderesek szertartásvezetőjét, Jaloveczky Viktóriát megkeresnetek. És hogy még mi a különbség, és van-e hasonlóság az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között? Összeírtuk Nektek a legfontosabb tudnivalókat, ide kattintva elolvashatjátok!

 

Idő: nagyjából 20-30 perces a szertartás, mind anyakönyvvezető, mind szertartásvezető esetében. Kezdés 15:00-16:00 óra magasságában.

Templomi szertartás

Ki-ki saját vallása és hite szerint dönt úgy, hogy templomi szertartás keretében mondják ki az Úr színe előtt az igent. Az esetleges hitvallásbeli különbség a pár tagjai között nem jelent leküzdhetetlen házassági akadályt, de előtte körültekintően tájékozódjatok az adott egyház erre vonatkozó szabályairól.

 

Cilinderes Tipp: a kisgyerekes családokat érdemes megkérni már az elején (ebben a ceremóniamester is segít a helyszínen), hogy lehetőség szerint a hátsó sorokba üljenek. Mivel a kisebb korosztályt érthető módon még nem feltétlenül köti le a templomi beszéd, ezért a hátsó sorokból könnyebben ki lehet slisszolni mondjuk egy sokkalta izgalmasabb pillangó-kergetésre.

 

Idő: 30 – 60 perc közötti idővel lehet számolni

A konvoj megindul

Amennyiben az esküvő több helyszínen zajlik, muszáj számolni az A-ból B-be történő utazási idővel. A nagy számok törvénye alapján, minél nagyobb a násznép létszáma, annál lassabban mozgatható, főleg ha nincs aki összefogja őket. A hatalmas tömegek mozgatásában olimpiai bajnok ceremóniamester tisztelettudó, finoman határozott fellépésének köszönhetően (és mert igen erőteljes az orgánuma), ezt az utazási időt alaposan le lehet csökkenteni.

Cilinderes tipp: ne ragaszkodjatok a konvojban haladáshoz, mert bár (főleg a filmeken) jól mutat, a valóságban fontosabb, hogy mindenki időben megérkezzen a helyszínre. Fontos, hogy a címet (esetleg GPS koordinátával kiegészítve a meghívón) minden vendég tudja.

Idő: nyugodtan szorozzátok meg kettővel azt az időt, amit elsőre kiszámoltatok az utazásra. Biztos, ami biztos.

Nagy csoport fotózás és csokordobás

Ennél a pontnál biztosan kell valaki (mondjuk egy cilinderes ceremóniamester), aki határozottan, megfelelő hangerővel, de tisztelettudóan, némi humorral koordinálja az eseményt, a fotóssal szorosan összedolgozva. A nagy csoportkép általában a templomi szertartás után készül, és a csokrot is ekkor érdemes eldobni, a hajadon hölgyekből álló lelkes kis csapatot könnyedén ki lehet alakítani az összképből. A többi kis csoportos kép a lagzi helyszínén készül el (itt is lehet a csokordobás.)

 

Cilinderes tipp: írjátok össze előre a kis csoportokat, és hogy milyen sorrendben következnek pl.: 6. Egyetemi Huligánok csoport, név szerint: Laci, Zoli, Tomi, stb.)

 

Idő: násznép nagyságától függ, általában 30 percet érdemes rászámolni (Ha van lista. Ha nincs, akkor akár 1 órára is kicsúszhat).

Ajándékozás

Ha nem szeretnétek egy újabb turmixgépet, vagy porszívót, érdemes már a meghívóban világosan jelezni, hogy az ajándékra szánt összeget, bankók formájában adják át egy borítékban, amit vagy a menyasszonytácnál, vagy a külön ajándékozás szánt programpont alkalmával adnak át. Mi az utóbbit szoktuk preferálni, egészen egyszerűen azért, mert a rokonok, barátok között mindig lesznek olyanok, akik számára nagyon fontos, hogy személyesen adhassa át a borítékot (vagy a repjegyeket a nászútra, esetleg egy saját kezűleg készített festményt, szobrot, stb.). Ezért azt szoktuk javasolni, hogy ajándékozásra legyen külön idő, amit általában a vacsora elé szoktuk beilleszteni, miután megérkezett mindenki a helyszínre. Amennyiben ezt a megoldást választjátok, akkor a menyasszonytáncnál sorsjegyeket dobálnak majd a vájdlingba, viszont fontos, hogy a meghívóban is jelezzétek, hogy az ajándékot borítékba kéritek, viszont a menyasszonyt csakis sorsjegyért tudják táncba vinni!

Cilinderes tipp:  a menyasszonytánchoz – az esküvő stílusától függetlenül – a talpalávaló valamilyen gyors ritmusú, „pörgős” mulatós zene dívik, a vájdlingot (nagyobb fazekat, stb., és a fakanalat) se feledjétek (a Cilinderesek alapfelszereléséhez hozzátartozik.)

Idő: 30-60 perc a násznép nagyságától függően

Beszédek

Előfordul, hogy a túlcsordult érzelmeknek teret engedve, örömüknek hangot adva egy-egy rokon, barát beszédet mond az ifjú pár ünneplésére. A túlnyomórészt rögtönzött beszédek nagyon meghatóak, nem tartanak tovább néhány percnél, és fontos, hogy nem kötelezőek. Sőt. A vőlegénynek viszont nagyon jól áll, ha – mint ifjú férj – néhány mondatban köszönti a vendégeket, kifejezi az örömét, hogy ennyien eljöttek erre a csodás napra, hogy velük ünnepeljenek, majd jó étvágyat és önfeledt szórakozást kíván a vendégeknek.

Cilinderes tipp: vacsora előtt akkor is iktassatok be néhány percet a beszédekre, ha előre senki nem jelezte azt. A rögtönzött beszéd a legjobb beszéd.

Idő: 5, nagyon maximum 10 perc

Vacsora

Az esküvői vacsora egy nyugodt 1,5-2 órát jelent a párnak, amikor kicsit szusszanhatnak egyet. Ekkor a násznép is átadja magát a kulináris élvezeteknek, az asztaltársaságok kedélyesen beszélgetnek, egyszer kétszer felcsendül a tányércsörömpölést, amikor a hagyomány szerint az ifjú párnak meg kell csókolnia egymást.

Cilinderes tipp: ha nem szeretnétek sokszor csókolózni evés közben, akkor kihirdethetitek, hogy mostantól, ha az ifjú pár csörömpöl, akkor a párban érkező vendégnek is váltaniuk kell egy csókot.

Idő: 2 órát számoljatok a vacsorára, ez jellemzően több, mint a ténylegesen szükséges idő, de ekkor van lehetőség az esetleges csúszásokat behozni.

Nyitótánc és a buli

Már, mint férj és feleség álltok fel az asztaltól, és pördültök a táncparkettre. Akár hosszadalmas táncórák előzték meg a produkciót, akár rögtönöztök egy zseniális táncot, mindenképp Ti lesztek a sztárok, akik megnyitják az este buli részlegét!

Cilinderes tipp: ne higgy annak a belső hangnak, ami időnként azt mormolja a füledbe, hogy nem tudsz táncolni. Tapasztalatból mondjuk, hogy az_ifjú_pár_a_legjobb_táncos_a_világon!

Idő: néhány perc (majd ováció és taps a násznéptől), a buli viszont innen kb. 1,5 órán át megállás nélkül halad az első játékig vagy a tortáig.

Játékok

Sokféle játék közül választhattok. Hogy melyik lesz a „befutó”, az nagyban függ attól, hogy a násznép mire nyitott, ami legtöbbször a helyszínen derül ki. A nagy klasszikus a Mr és Mrs (lánykori nevén a „Cipőemelgetős”) játék, ami a legtöbb esetben kihagyhatatlan, de az, hogy mikor, milyen játékot érdemes előhúzni, az akkor és ott derül ki.

A játékok időbeli elhelyezését nehéz meghatározni. A lényeg, hogy jókor kell elővenni őket. De mit jelent az, hogy „jókor”?! Nem tudjuk megmondani, mert ezt igazából érezni kell.

Cilinderes tipp: tárazzatok be 2-3 játékot, de akarjátok mindenáron ráerőltetni a vendégekre. Van olyan násznép, aki nem igényli a túlzott foglalkoztatást, inkább kedvére táncol hajnalig, de van olyan vendégsereg, aki imádnak játszani, és várják, hogy mikor lesz valami aktivitás.

Idő: max. 30-40 perc

Torta és vetítés

Jellemzően 23 órakor érkezik a torta, és ekkor van idő egy kis nosztalgiázásra. Ilyenkor tudjátok levetíteni azt a „slideshowt”, amit a gyerekkori fotóitoktól kezdve, a megismerkedéseteken át, napjaink legszebb/legviccesebb pillanatait örökíti meg. Bár sokak szerint nagyon elcsépelt és a fotók zenei aláfestéssel történő nézegetése, a tapasztalat az, hogy a násznép imádja, és meghatódva/nevetve kíséri figyelemmel a vetítést.

Cilinderes tipp: érdemes feliratozni, vagy szóban kommentálni képeket (a ceremóniamester telitalálat erre a feladatra!), esetleg meginterjúvolni a fotók szereplőit, az édesanyák és a testvérek mindig remek/vicces sztorikkal tudnak szolgálni gyerekkorból… felnőttkorban pedig a kollégiumi szobatársak, haverok…

Idő: a tortaevésre és a vetítésre jellemzően fél órát szoktunk javasolni.

Menyasszonytánc

A menyasszonytáncról fentebb már ejtettünk néhány szót, csak ismételni tudjuk önmagunkat, hogy ez egy olyan hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő programpont, amit semmiképp se hagyjatok ki az estéből.  És bármilyen stílusú is az esküvőtök/zenei irányultságotok, ehhez a programponthoz igazi, pörgős mulatós vagy csárdás dukál, amit a násznép őrületes hangulattal fogad.

Cilinderes tipp: aki ellátja a ceremóniamesteri, vagy a vőfélyi feladatokat, ne hagyja túl sokáig táncolni a menyasszonyt egy-egy vendéggel (max. 4-5 pörgetés), hisz ha utánaszámolunk, már csak egy 60 fős lagzinál is szép teljesítmény, ha akár csak egy percet is számolnánk egy főre. Másodpercekben mérjük a menyasszonytáncot! Így is előfordul, hogy a menyasszonynak pihennie kell.

Idő: fél órát számoljatok rá, és legyen a közelben egy szék, amire alkalomadtán leülhet kicsit pihegni a menyasszony, igyon pár korty vizet, majd mehet tovább a tánc!

Éjféli menü

Mire éjfélt üt az óra, ekkorra már a násznép fejenként körülbelül 2-3 ezer kalóriát fogyasztott már el, lefojtotta a vacsorát pár szelet tortával, ezért jellemzően annyira már nem éhesek. De a nagy táncos mulatságban jól esik egy-két extra falat, ami jellemzően a töltött káposzta. Ha Ti is ragaszkodtok a káposztához, javasoljuk, hogy kisebb töltelékeket készíttessetek, amit könnyebben tudnak kezelni a vendégek a félhomályban (nem csak a) hangulattól megrészegülve.

Cilinderes tipp: egyre több pár szakít a hagyományokkal, és mi is arra sarkallunk Benneteket, hogy inkább praktikusan elfogyasztható falatkákkal kedveskedjetek éjfél felé a vendégeknek, pl.: tepertő, kolbászkarikák, sonkafalatkát, ilyen-olyan krémek, mártogatósok, friss bagett karikákkal, amit gyorsan és egyszerűen, akár állva is el tudnak fogyasztani a bulihangulat közepette.

Idő: itt nem kell meghatározni időt, éjfélkor érkezik a menü, és a buli végéig terül-terülj asztalkám várja az éhes vendégeket.

Ami kimaradt

Értelemszerűen a fenti listából több olyan programpont is kimaradt, melynek beillesztése a Ti döntésetek, mind időben, mind térben (pl.: kreatív fotózás). Továbbá vannak olyan, hagyományos programok, amik nélkül régen nem volt esküvő, és egyébként sokan még ma is ragaszkodnak hozzá akkor is, ha modernebb esküvőben gondolkodnak.  És természetesen minden esküvőn vannak extrák, kreatív programok (pl.: csillagszóró alagút, fotósarok, stb.) amiket a forgatókönyvetekbe érdemes beilleszteni.

Kreatív fotózás:

Amennyiben van rá mód, javasoljuk, hogy egy másik napon oldjátok meg, hogy ne kelljen rohanni, például legyen időtök megvárni a legszebb fények miatt a naplementét (amikor már majdnem kezdődne a vacsora). Ha csak esküvő napján oldható meg, legalább 1 órát számoljatok rá, és mindenképp egyeztessetek a fotóssal a helyszínről és a pontos időpontról.

Menyaszonyrablás

Szinte mindig előfordul, a meglepetés erejével hat, így ez egy olyan programpont, amiről azt gondoljuk, hogy nem szabad előre betervezni. Egy jó ceremóniamester jól ismeri, és „szemmel tartja a násznépet”, pontosan tudja, hogy kik lesznek a rablók, és mire lehet tőlük számítani. Azért a férjre váró feladatokat, melyek sikeres végrehajtása után visszaadják a „túszejtők” az asszonyt”, érdemes előre egyeztetni a párral, egy esetleges rablás esetére.

Inkább vőfélyes lagzikban nélkülözhetetlen pillanatok:

Szülő búcsúztató – egy nagyon szép hagyomány, aminek keretében a vőlegény/menyasszony elbúcsúzik a szüleitől, testvéreitől.

Lány kikérő – amikor a vőlegény elkéri a menyasszonyt a szülői házból. Extra csalafintaságként elsőre (és másodszorra) az igazi menyasszony helyett egy férfi (barát, rokon) jön ki menyasszonynak öltözve, a vőfély pedig vicces rigmusokkal segíti a „választást”.

Grillázstorta törés – az ifjú házasoknak össze kell törniük – jó esetben húsklopfolóval, fakanállal vagy kalapáccsal – egy díszes grillázstortát, néhol elvárás, hogy konyharuhába csavart kézzel, ez utóbbit mindenképp javasoljuk elkerülni, mert elég balesetveszélyes. A babona szerint a grillázstortát ahány darabra töri az ifjú pár, annyi boldog évet töltenek majd együtt.

Összefoglaló

A forgatókönyv tehát nagyon fontos, egy alap-darab, amitől azért természetesen el lehet térni, előfordul, hogy az Élet felülírja az eltervezett programokat, de akkor se essetek kétségbe, a rugalmasság és a rögtönzésre való képesség nagyon nagy segítség – nem csak az esküvőn, de az élet egyéb területein is. Ha biztosra akartok menni, akkor legyen valaki, aki nem Ti vagytok, de kézben tartja a szálakat az esküvőn, mondjuk egy jó barát, vagy egy ceremóniamester. Ja, és a legfontosabb, hogy a forgatókönyvet Nektek minden körülmény között muszáj elfelejtenetek a Nagy Napon annak érdekében, hogy önfeledt, boldog és nyugodt pillanatokat élhessetek át!

 

Ha cilinderes ceremóniamestert szeretnétek, akkor ismerj meg minket alaposabban a lenti gombra kattintva. És ha mindezek után elnyertük a szimpátiátokat, kérjetek ajánlatot, mert azon túl, hogy semmilyen kötelezettséggel nem jár, ajándékba kapjátok tőlünk az előzetes forgatókönyveteket!