Egy esküvőt megszervezni nem kis feladat! Miközben telnek-múlnak a hetek, hónapok, egyre csak közelít az esküvő napja: az idő fogy és a teendők gyűlnek! Mint végső megoldás, szinte minden pár fejében megfordul a gondolat, hogy inkább elköltöznek egy lakatlan szigetre, miközben próbálják összefésülni a Ki? Mit? Mikor? Hogyan? Hova? Meddig? és Mit csinál? válaszok alapján a Nagy Nap várható történéseit. Kétségtelen, hogy nagyon sok minden kell egy tökéletes esküvő lebonyolításához, de van egy valami, ami nélkül neki se kezdjetek az egésznek! Ez a valami nem más, mint az esküvőtök forgatókönyve, egy időrend, ami összefoglalja a tervezett programokat a vendégvárástól kezdve, az igeneken és a játékokon át, egészen a „buli-buli-buli” végpontig. Mostani cikkünkben egyenként végigmegyünk az esküvői forgatókönyv (ajánlott és alap)pontjain, majd megosztunk Veletek egy sablont, ami alapján Ti is könnyedén össze tudjátok majd állítani a saját esküvőtök forgatókönyvét.

A lap alján találjátok a letölthető forgatókönyv sémát. De előtte érdemes végigolvasni az egyes programpontokra jellemző információkat.

Programok egy napba zsúfolva

Az esküvői forgatókönyv összerakása során már az elején kiderül, hogy nagyjából mik azok programok, amiket szeretnétek aznapra, és mik azok, amik bele is férnek. Sajnos nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt az alapvetést, hogy minden nap csak 24 órából áll. A párjainkkal többek között azt is át szoktuk beszélni, hogy a kreatív fotózást biztos, hogy az esküvő napjára lehet-e csak beiktatni, vagy inkább (javallott) áttehető egy másik napra. Utóbbi esetben a fotózás általában nyugodtabb, oldottabb és jobb hangulatú, mint amikor a násznép várja vissza a párt. (De közben a legjobb fények pont akkor vannak, amikorra a szertartás befejeződik, a fotós csak még egy utolsót kattint annál a gyönyörű fánál, de már rohanni kellene vissza, stb…)

Nézzük meg azokat a programpontokat, amelyek szinte mindig az esküvő részét képezik (bár sorrendjük változhat)!

Vendégvárás

Akár ugyanazon helyszínen lesz minden program (vacsora és polgári szertartás), akár nem (templomi, polgári szertartás után érkezik a násznép a vacsora helyszínére), a vendégek érkezésére mindenféleképpen érdemes legalább fél órával az első programpont előtt számítani. Jó, ha készültök – főleg nyári esküvőknél a hőségben – hűs üdítőkkel, esetleg könnyű alkoholos italokkal, némi ropogtatni valóval (pogácsa, falatkák, miniszendvicsek). Az idősebbekre és a gyerekekre gondolva hasznos, ha ülő alkalmatosságok is rendelkezésre állnak, lehetőleg árnyékos helyen. Téli esküvőn értelemszerűen fedett, fűtött helyiségben ajánlott fogadni a vendégeket.

Cilinderes Tipp: A pálinkát és az egyéb rövid italokat ekkor még mindenképp rejtsétek el a vendégek elől.

 

Idő: A vendégvárás előtt 0,5-1 órával érdemes készen állni az első vendégek fogadására. A ceremóniamester mindig 1 órával a vendégek előtt érkezik. (Tapasztalatunk szerint előfordul, hogy néhány vendég jóval a megbeszélt időpont előtt érkezik.)

Polgári szertartás

A legtöbb esetben a polgári szertartás megelőzi a templomit, ennek praktikus okai is vannak a megszokáson kívül. Például református papok csak a polgári papírok megléte esetén kérik az Úr áldását az ifjú párra. A hivatalos polgári szertartást az anyakönyvvezető végzi, akit a helyi polgármesteri hivatal jelöl ki Nektek, és nem Ti választják magatoknak. A hivatalos szertartás szövege és előadásmódja – tisztelet a kivételnek – nem túl személyes, kissé „futószalagos”. Ez valahol érthető, hisz előfordul, hogy egy anyakönyvvezető egy nap akár 10-15 párt is összead, egyszerűen idő sincs arra, hogy mindenkinek külön, személyes szertartásszöveget írjon.

 

Cilinderes Tipp: Ha olyan szertartáson szeretnéd kimondani a boldogító igent, amit megálmodtál, ami meghitt (de a násznép nem alszik el rajta), személyes és igazán Rólatok szól, a Ti történeteteket meséli el, akkor jó, ha tudjátok, hogy a Cilinderesek közül többen is vállalnak szertartásvezetést. A szertartás szövegét ilyenkor a ceremóniamesteretek vagy a Cilinderesek szövegírói írják az általatok kitöltött személyes kérdőív, illetve a Veletek való egyeztetés alapján. És hogy még mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között? Összeírtuk Nektek a legfontosabb tudnivalókat, ide kattintva elolvashatjátok!

 

Idő: Nagyjából 20-30 perces a szertartás, mind anyakönyvvezető, mind szertartásvezető esetében. Kezdés 15:00-16:00 óra magasságában javasolt.

Templomi szertartás

Ki-ki saját vallása és hite szerint dönt úgy, hogy templomi szertartás keretében mondja ki az Úr színe előtt az igent. Az esetleges hitvallásbeli különbség a pár tagjai között ma már nem jelent leküzdhetetlen akadályt. (De mindenképpen tájékozódjatok az adott egyház erre vonatkozó szabályairól!)

 

Cilinderes Tipp: A kisgyerekes családokat érdemes megkérni már az elején (ebben a ceremóniamester is segít a helyszínen), hogy lehetőség szerint a hátsó sorokba üljenek. Mivel a kisebb korosztályt még nem feltétlenül köti le a templomi beszéd, a hátsó sorokból könnyebben ki lehet slisszolni mondjuk egy sokkalta izgalmasabb pillangó-kergetésre.

 

Idő: 30 – 60 perc közötti idővel lehet számolni

A konvoj megindul

Amennyiben az esküvő több helyszínen zajlik, muszáj számolni az A-ból B-be történő utazási idővel. Minél nagyobb a násznép létszáma, annál lassabban mozgatható, főleg ha nincs, aki összefogja őket. A hatalmas tömegek mozgatásában olimpiai bajnok ceremóniamester tisztelettudó, finoman határozott fellépésének köszönhetően, ezt az utazási időt alaposan le lehet csökkenteni.

Cilinderes tipp: Ne ragaszkodjatok a konvojban haladáshoz, mert bár (a filmeken) jól mutat, a valóságban fontosabb, hogy mindenki időben megérkezzen. Gondoskodjatok róla, hogy a pontos címet (esetleg GPS koordinátával kiegészítve a meghívón) minden vendég tudja.

Idő: Nyugodtan szorozzátok meg kettővel azt az időt, amit elsőre kiszámoltatok az utazásra. Biztos, ami biztos.

Nagy csoport fotózás és csokordobás

Ennél a pontnál biztosan kell valaki (mondjuk egy Cilinderes ceremóniamester), aki határozottan, megfelelő hangerővel, de tisztelettudóan és némi humorral koordinálja az eseményt. A nagy csoportkép általában a templomi szertartás után készül, és a csokrot is ekkor érdemes eldobni. A többi kis csoportos kép általában a lagzi helyszínén készül (itt is lehet a csokordobás).

 

Cilinderes tipp: Írjátok össze előre a kis csoportokat, és hogy milyen sorrendben következnek pl.: „Egyetemi Huligánok”, név szerint: Laci, Zoli, Tomi, stb.)

 

Idő: A násznép nagyságától függ, általában 30 percet érdemes számolni rá. (Ha nincs listátok, akkor akár 1 órára is kicsúszhat.)

Ajándékozás

Ha nem szeretnétek egy újabb turmixgépet vagy porszívót, érdemes már a meghívóban világosan jelezni, hogy az ajándékra szánt összeget bankók formájában adják át egy borítékban. Ezt aztán vagy a menyasszonytácnál vagy a külön ajándékozásra szánt programpont alkalmával adhatják át. Mi az utóbbit szoktuk preferálni, ugyanis a rokonok, barátok között mindig lesznek olyanok, akik számára fontos, hogy személyesen adhassák át az ajándékot. Ezért azt javasoljuk, hogy ajándékozásra legyen külön idő, amit általában a vacsora elé szoktuk beilleszteni. Amennyiben ezt a megoldást választjátok, akkor a menyasszonytáncnál sorsjegyeket dobálnak majd a vájdlingba. Fontos, hogy a meghívóban is jelezzétek, hogy az ajándékot borítékba kéritek, viszont a menyasszonyt csakis sorsjegyért tudják táncba vinni!

Cilinderes tipp:  A menyasszonytánchoz – az esküvő stílusától függetlenül – valamilyen gyors ritmusú, „pörgős” zene illik leginkább. A vájdlingról (nagyobb fazékról, stb.) és a fakanálról se feledkezzetek meg (a Cilinderesek alapfelszereléséhez hozzátartozik).

Idő: 30-60 perc a násznép nagyságától függően

Beszédek

Előfordul, hogy a túlcsordult érzelmeknek teret engedve, örömüknek hangot adva egy-egy rokon, barát beszédet mond az ifjú pár ünneplésére. A túlnyomórészt rögtönzött beszédek nagyon meghatóak, nem tartanak tovább néhány percnél, és fontos, hogy nem kötelezőek. A vőlegénynek viszont nagyon jól áll, ha – mint ifjú férj – néhány mondatban köszönti a vendégeket, kifejezi az örömét, hogy ennyien velük ünnepelnek, majd jó étvágyat és önfeledt szórakozást kíván a vendégeknek.

Cilinderes tipp: Vacsora előtt akkor is iktassatok be néhány percet a beszédekre, ha előre senki nem jelezte azt. A rögtönzött beszéd a legjobb beszéd.

Idő: 5, nagyon maximum 10 perc

Vacsora

Az esküvői vacsora egy nyugodt 1,5-2 órát jelent a párnak, amikor szusszanhatnak egyet. Ekkor a násznép is átadja magát a kulináris élvezeteknek, az asztaltársaságok pedig kedélyesen elbeszélgethetnek. Persze azért egyszer-kétszer felcsendül a tányércsörömpölés, amikor a hagyomány szerint az ifjú párnak meg kell csókolnia egymást.

Cilinderes tipp: Ha nem szeretnétek sokszor csókolózni evés közben, kihirdethetitek, hogy mostantól, ha az ifjú pár csörömpöl, akkor a párban érkező vendégnek is váltaniuk kell egy csókot.

Idő: 2 órát számoljatok a vacsorára, ez jellemzően több, mint a ténylegesen szükséges idő, de ekkor van lehetőség az esetleges csúszásokat behozni.

Nyitótánc és buli

Már mint férj és feleség álltok fel az asztaltól, és pördültök a táncparkettre. Akár hosszadalmas táncórák előzték meg a produkciót, akár rögtönöztök egy zseniális táncot, mindenképp Ti lesztek a sztárok, akik megnyitják az esti bulit!

Cilinderes tipp: Ne higgy annak a belső hangnak, ami időnként azt mormolja a füledbe, hogy nem tudsz táncolni. Tapasztalatból mondjuk, hogy mindig az ifjú pár a legjobb táncos a világon!

Idő: Néhány perc (majd ováció és taps a násznéptől), a buli viszont innen kb. 1,5 órán át megállás nélkül halad az első játékig vagy a tortáig.

Esküvői Játékok

Sokféle játék közül választhattok. Hogy melyik lesz a „befutó”, az nagyban függ attól, hogy a násznép mire nyitott, ami legtöbbször a helyszínen derül ki. A nagy klasszikus a „Mr & Mrs” (lánykori nevén „Cipőemelgetős”) játék, ami a legtöbb esetben kihagyhatatlan, de az, hogy mikor, milyen másik játékot érdemes előhúzni, az akkor és ott derül ki.

A játékok időbeli elhelyezését nehéz meghatározni. A lényeg, hogy jókor kell elővenni őket. De mit jelent az, hogy „jókor”?! Nem tudjuk megmondani, mert ezt igazából érezni kell.

Cilinderes tipp: Tárazzatok be 2-3 játékot, de ne akarjátok mindenáron ráerőltetni a vendégekre. Van olyan násznép, aki nem igényli a túlzott foglalkoztatást, inkább kedvére táncol hajnalig, de van olyan vendégsereg, aki imád játszani, és várja, hogy mikor lesz valami aktivitás.

Idő: Max. 30-40 perc

Torta és vetítés

Jellemzően 23 órakor érkezik a torta, és ekkor van idő egy kis nosztalgiázásra. Ilyenkor tudjátok levetíteni azt a slideshow-t, ami a gyerekkori fotóitoktól kezdve, a megismerkedéseteken át, napjainkig a legszebb/legviccesebb pillanatokat örökíti meg. Bár sokak szerint nagyon elcsépelt a fotók zenei aláfestéssel történő nézegetése,  a násznép általában imádja, és meghatódva/nevetve kíséri figyelemmel a vetítést.

Cilinderes tipp: Érdemes feliratozni vagy szóban kommentálni a képeket (a ceremóniamester telitalálat erre a feladatra!). Sőt, a fotók szereplőit akár élőben is meg lehet interjúvolni. Az édesanyák és a testvérek mindig remek sztorikkal tudnak szolgálni gyerekkorból, a felnőttkorról pedig a kollégiumi szobatársak, haverok…

Idő: A tortaevésre és a vetítésre jellemzően fél órát szoktunk javasolni.

Menyasszonytánc

A menyasszonytáncról fentebb már ejtettünk néhány szót, csak ismételni tudjuk önmagunkat: ez egy olyan hagyományos és nagy népszerűségnek örvendő programpont, amit semmiképp se hagyjatok ki az estéből. Bármilyen stílusú is az esküvőtök/zenei irányultságotok, ehhez a programponthoz pörgős mulatós vagy csárdás dukál, amit a násznép őrületes hangulattal fogad.

Cilinderes tipp: Aki ellátja a ceremóniamesteri vagy a vőfélyi feladatokat, ne hagyja túl sokáig táncolni a menyasszonyt egy-egy vendéggel (max. 4-5 pörgetés). Ha utánaszámolunk, már egy 60 fős lagzinál is szép teljesítmény, ha a menyasszony akár csak egy percet is táncol minden vendéggel. Másodpercekben mérjük a menyasszonytáncot! Így is előfordul, hogy a menyasszonynak pihennie kell.

Idő: Fél órát számoljatok rá, és legyen a közelben egy szék, amire alkalomadtán leülhet kicsit pihegni a menyasszony, igyon pár korty vizet, majd mehet tovább a tánc!

Éjféli menü

Mire éjfélt üt az óra, a násznép már fejenként körülbelül 2-3 ezer kalóriát fogyasztott el, lefojtotta a vacsorát pár szelet tortával, ezért jellemzően annyira már nem éhes. De a nagy táncmulatságban jól esik egy-két extra falat, ami jellemzően a töltött káposzta. Ha Ti is ragaszkodtok a káposztához, javasoljuk, hogy kisebb töltelékeket készíttessetek, amit könnyebben tudnak kezelni a vendégek a félhomályban (nem csak) a hangulattól megrészegülve.

Cilinderes tipp: Egyre több pár szakít a hagyományokkal, és mi is arra sarkallunk Benneteket, hogy inkább praktikusan elfogyasztható falatkákkal kedveskedjetek éjfél környékén a vendégeknek. Így az éjféli menü lehet például tepertő, kolbászkarikák, sonkafalatkát, krémek, mártogatósok, bagettkarikák, amit gyorsan és egyszerűen, akár állva is el tudnak fogyasztani a buli közepette.

Idő: Itt nem kell meghatározni időt, éjfélkor érkezik a menü, és a buli végéig terülj-terülj asztalkám várja az éhes vendégeket.

Ami kimaradt

Értelemszerűen a fenti listából több olyan programpont is kimaradt, amelyek beillesztése a Ti döntésetek, mind időben, mind térben (pl.: kreatív fotózás). Továbbá vannak olyan, hagyományos programok, amik nélkül régen nem volt esküvő, és egyébként sokan még ma is ragaszkodnak hozzá akkor is, ha modernebb esküvőben gondolkodnak. És természetesen minden esküvőn vannak extra programok (pl.: csillagszóró alagút, fotósarok, stb.), amiket a forgatókönyvetekbe érdemes beilleszteni.

Kreatív fotózás:

Amennyiben van rá mód, javasoljuk, hogy egy másik napon oldjátok meg. Így nem kell rohanni, és lesz időtök megvárni a legszebb fények miatt a naplementét (amikor amúgy már kezdődne a vacsora). Ha csak az esküvő napján oldható meg, legalább 1 órát számoljatok rá, és mindenképp egyeztessetek a fotóssal a helyszínről és a pontos időpontról.

Menyaszonyrablás:

Szinte mindig előfordul, mégis a meglepetés erejével hat, így ez egy olyan programpont, amit nem érdemes előre betervezni. Egy jó ceremóniamester kiismeri és „szemmel tartja” a násznépet, pontosan tudja, hogy kik lesznek a rablók, és mire lehet tőlük számítani. Azért a férjre váró feladatokat, melyek sikeres végrehajtása után visszaadják a „túszejtők” az új asszonyt, érdemes előre egyeztetni a párral, egy esetleges rablás esetére.

Inkább vőfélyes lagzikban nélkülözhetetlen pillanatok:

Szülő búcsúztató – egy nagyon szép hagyomány, aminek keretében a vőlegény/menyasszony elbúcsúzik a szüleitől, testvéreitől.

Lány kikérő – amikor a vőlegény kikéri a menyasszonyt a szülői házból. Extra csalafintaságként elsőre (és másodszorra) az igazi menyasszony helyett egy férfi (barát, rokon) jön ki menyasszonynak öltözve, a vőfély pedig vicces rigmusokkal segíti a „választást”.

Grillázstorta törés – az ifjú házasoknak össze kell törniük – jó esetben húsklopfolóval, fakanállal vagy kalapáccsal – egy díszes grillázstortát. Néhol elvárás, hogy ezt konyharuhába csavart kézzel tegyék meg. (Mi ezt nem javasoljuk, mert elég balesetveszélyes.) A babona szerint ahány darabra töri az ifjú pár, annyi boldog évet töltenek majd együtt.

Összefoglaló

A forgatókönyv tehát nagyon fontos, egy igazi alapdarab, amitől azért természetesen el lehet térni, hiszen előfordul, hogy az Élet felülírja az eltervezett programokat. Utóbbi esetben se essetek kétségbe, hiszen a rugalmasság és a rögtönzésre való képesség nagyon nagy segítség – nem csak az esküvőn, de az élet egyéb területein is. Ha biztosra akartok menni, akkor legyen valaki, aki kézben tartja a szálakat az esküvőn, mondjuk egy jó barát vagy egy ceremóniamester. Ja, és a legfontosabb, hogy a forgatókönyvet Nektek kötelező elfelejtenetek a Nagy Napon annak érdekében, hogy önfeledt, boldog és nyugodt pillanatokat élhessetek át!

 

Ha Cilinderes ceremóniamestert szeretnétek, akkor ismerkedjetek meg velünk alaposabban a lenti gombra kattintva. Ha mindezek után elnyertük a szimpátiátokat, kérjetek ajánlatot, mert azon túl, hogy semmilyen kötelezettséggel nem jár, ajándékba kapjátok tőlünk az előzetes forgatókönyveteket!