Esküvői dekoráció – csináld magad!

Rusztikus, elegáns vagy épp bohém esküvőre vágysz? Bármelyik stílus áll is a legközelebb hozzád, az ügyesen megválasztott dekoráció segíteni fog megteremteni azt a hangulatot, amiről álmodoztál. Emellett az esküvői dekoráció hozzájárul ahhoz, hogy a sok apró részletből – szertartás, vacsora, ajándékozás és még sok minden egyéb – felépülő esküvőd komplett egésszé álljon össze.

Igen ám, de miként fogjunk neki a dekoráció megtervezésének? Bár kézenfekvő megoldás profira bízni a dolgot, az esküvői költségvetésbe ez nem mindig fér bele. De ne ess kétségbe, hiszen Ti magatok is megvalósíthatjátok az álomdekort; nem kell hozzá más, csak idő és egy kis kreativitás.

boldogságkapu esküvő
Fotó: Galántai Bálint

Mi minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a “csináld magad” esküvői dekoráció témakörében. Ezt a sok-sok információt három tematikus egységre osztva három külön cikkben teszünk hozzáférhetővé. Emellett összeállítottunk egy letölthető check-listát is, ami, reméljük, nagy segítségetekre lesz abban, hogy a dekorációt illetően egyetlen fontos elem se maradjon ki!

Az első lépések

Egy esküvő megszervezése és lebonyolítása során az ifjú pár többnyire komoly kiadásokra számíthat. Épp ezért, talán az első – és legfontosabb – lépés az, hogy megtervezitek, mire mennyi pénzt tudtok elkülöníteni. Ehhez használhatjátok egy korábbi blogcikkünk („Mennyibe kerül egy esküvő?„) letölthető esküvői költségvetés táblázatát. Ha ez megvan, nagyjából látni fogjátok, milyen büdzsé áll rendelkezésetekre a dekoráció megvalósításához, ami természetesen meghatározza, milyen anyagokat tudtok használni, mennyire engedhetitek szabadjára a fantáziátokat, illetve hogy a szükséges felszereléseket megvásároljátok vagy inkább a bérlés lesz az ideális megoldás.

Inspirálódjatok

Ha megvan a hozzávetőleges költségvetés, érdemes minél több inspirációt gyűjteni. Melyek a dekoráció elengedhetetlen kellékei számotokra? Mi passzolna leginkább hozzátok és a lefoglalt helyszínetekhez? Esetleg láttatok-e már élőben olyan esküvői dekorációt, ami valamiért nagyon magával ragadott? Mi az, ami különlegessé tette?

esküvői dekoráció borostyán

Elsőként érdemes az alábbi két dologban megállapodnotok, hogy a kész dekoráció a lehető legjobban tükrözze a Ti egyéniségeteket:

  • színvilág (pl. bíbor, pasztell, zsálya, tengerészkék, rose gold, ezüst)
  • stílus (pl. rusztikus, Provence, romantikus, tematikus – Harry Potter, Marvel/DC, rockfesztivál stb.)
rock tematika
Fotó: Bikali Sándor

Ha nagyjából összeállt a fejetekben, hogy milyen stílust és színvilágot szeretnének megvalósítani, érdemes szisztematikusan átgondolni, hogy a Nagy Napon hol és mit szeretnétek dekorálni. Ehhez sorra kell vennetek az esküvő és a lagzi főbb eseményeit és helyszíneit, és ez alapján lehet összeállítani, hol milyen dekorelemekkel dobhatnátok fel és tehetnétek egyedibbé az elrendezést és a környezetet. A blogcikkben és a letölthető táblázatban is ezt a módszert alkalmaztuk: igyekeztünk minden szóba kerülő dolgot megemlíteni és feltüntetni, de ezek közül egyik sem “kötelező” elem egy esküvőn. Amire nincs szükségetek, nyugodtan hagyjátok ki.

Kezdetét veszi a Nagy Nap: A vendégvárás

Az esküvő többnyire vendégvárással kezdődik (kivéve, ha egyből a templomi/polgári ceremónia helyszínére invitáljátok a násznépet). Ha a vendégvárás az esti vacsora helyszínén van, érdemes lehet kitenni egy ún. „vendégirányító táblát”, főleg, ha nagy kiterjedésű helyről van szó, illetve ha a helyszínen esetleg több esküvőt is tartanak egy időben.

A vendégvárás történhet ültetett vagy álló „fogadás” keretein belül is. Igazából bármelyik opció áll is rendelkezésre, az asztalokat érdemes némi dekorációval feldobni. Mivel az esemény dekorációját célszerű egy nagy egészként felfogni, a vendégváráshoz is olyan díszítőelemeket (virágok, asztaldíszek, asztali futók) válasszunk, amelyek passzolnak a nap további eseményeinek koncepciójához.

esküvői dekor vendégirányító tábla

Kellékek a vendégváráshoz:
* vendégirányító tábla
* asztali dekoráció (terítő, asztali futó, asztaldíszek, virágok)

Az autó, mint az esküvői dekoráció része

Amennyiben a vacsora és a szertartás nem egy helyszínen zajlik, illetve a helyszínek sétatávnál messzebb találhatóak egymástól, elkerülhetetlen az autózás. Ilyenkor az autó egy újabb szuper dekorációs felületet nyújt számotokra. Gyönyörűen mutatnak a motorháztetőn a különböző organza anyagok és masnik. Ezeket akár virágokkal is feldobhatjátok. És ami a legjobb az egészben: a kocsi dekorálásának nincsenek szigorú szabályai – egyre több aszimmetrikus és szokatlan színű (pl. sötétkék) megoldással találkozunk. (Természetesen a vendégek autóit is dekorálhatjátok a menyasszonyi kocsi stílusában!)

Emellett nagyon egyszerűen feldobhatjátok a kocsit különböző matricákkal. Előre legyártott (pl. “Just married”, “Love”) feliratokhoz ma már jutányos áron hozzá lehet jutni, de természetesen egyénileg is csináltathattok öntapadós feliratokat. A Tenstickers oldalán például Ti magatok tervezhetetitek meg, milyen mintát és/vagy feliratot szeretnétek viszontlátni az esküvői négykerekűn!

esküvő autó VW
esküvői dekoráció lovaskocsi

Reméljük, segítettünk ötletet meríteni az esküvő dekoráció egyéni megtervezéséhez és nekiláttatok az insirációgyűjtésnek. A cikksorozat második részében a templomi és a polgári szertartáshoz kapcsolódó dekorelemekre fogunk fókuszálni!