Ebben az évben is rengeteg esküvői fotós segített párjainknak azáltal, hogy megörökítették a Nagy Napjuk legszebb, legérzelmesebb, legvidámabb és legőrültebb pillanatait. Közülük múlt hónapban Söjtöry Szabi munkájával ismerkedhettetek meg egy kicsit behatóbban, ebben a hónapban pedig Gyöngyösi Terézia, a ZIA Photo alapítója ült le velünk beszélgetni egyet.

Hogyan lettél esküvői fotós, és mit szeretsz legjobban a munkádban?

ZIA Photo: Szerettem volna egy olyan szakmát tanulni, ami igénybe veszi a kreativitásomat, meg tudom mutatni benne a személyiségemet és mindeközben emberekkel foglalkozhatok. Úgy gondoltam, a fotózásban igazán meg tudnám valósítani az elképzeléseimet – és ez így is lett.

Imádom, hogy új emberekkel ismerkedhetek meg, együtt pedig valami maradandót tudunk alkotni. Hajnalban, több óra utómunkával a hátam mögött is mosolyogva tudom nézni a képeket, és arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ezeket a pillanatokat én örökíthettem meg. Nagyon boldoggá tesz, amikor egy pár vagy egy család bizalmat szavaz nekem. Engem ezek az energiák visznek előre.

Mit érzel küldetésednek?

ZIA Photo: A küldetésem, hogy ne csak egy „kipipálandó feladat” legyen a fotózás, hanem egy különleges élmény. Szeretném, hogy igazán szépnek érezzék magukat, akiket épp fotózok. Arra törekszem, hogy oldott, jókedvű légkört tudjak kialakítani, amiben igazi nevetések csendülnek fel. Ezek az elkapott, felszabadult pillanatok eredményezik a legjobb képeket. A fotó igazi varázsa abban rejlik, hogy amikor az emberek ránéznek, nemcsak a képet látják, hanem egy pozitív emléket is tudnak hozzá társítani.

Mi volt a legkülönlegesebb helyszínötlet, amivel megkerestek?

ZIA Photo: Eddig még nem kerestek meg igazán különleges, egyedi ötlettel, pedig nagyon örülnék neki! Inkább én vagyok az, akinek mindig el van mentve 4-5 helyszín, ahol még nem fotóztam és felkínálom a pár számára lehetőségként. Így készítettem jegyesfotókat a gánti bauxitbányában és Székesfehérváron a Bory-várban.

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb munkád és mik a terveid a jövőre nézve?

ZIA Photo: A legkülönlegesebb munkám a legelső esküvői fotós megbízásom volt, amikor a legjobb barátnőmet fotózhattam. Itt még az előző kamerámmal dolgoztam, és sok új tapasztalat gyűjtöttem az esküvő alatt. Itt éreztem meg először, milyen jó érzés aktív résztvevőként jelen lenni egy esküvőn, és ezután döntöttem el, hogy ezt szeretném a jövőben is csinálni.

Szeretném minél több pár nagy napját megörökíteni országszerte, és sok-sok szuper ötletem van a kreatív fotózásokhoz. A 2024-es évre a legtöbb felkérést Békés vármegyéből kaptam, de nagyon szívesen kipróbálnám magam más régiókban is.

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor fotóst választ az esküvőre?

ZIA Photo: Szerintem a legfontosabb kritérium a bizalom és szimpátia. Mindenképpen olyan személyt válasszon a pár, aki mellett felszabadultan tudják élvezni a nagy napjukat és nem kell azon aggódniuk, hogy minden rendben megy-e. Legyenek biztosak benne, hogy a választott fotósnak megvan a szaktudása, elhivatottsága ahhoz, hogy kézben tartsa az események alakulását. Egy személyes vagy videós találkozó mindenképpen szükséges, hiszen így ismerheti meg igazán egymást a pár és a fotós. Ha megvan a kölcsönös szimpátia, azt azonnal érezni fogják!

Természetesen minden fotósnak megvan a maga stílusa, ezért érdemes előzetesen megnézni a referenciákat és az alapján is választani, hogy kinek a munkái állnak a legközelebb a jegyespárhoz. Én annak is szoktam örülni, ha mutatnak inspirációs képeket, amik alapján látom mi az a stílus, ami tetszik a párnak és ezt próbálom az adott helyszínhez igazítani.

Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdik szervezni az esküvőjüket?

ZIA Photo: Ez egy aktuális téma nálam is, mivel nekem is jövőre lesz az esküvőm. 🙂

Szerintem nem szabad túlstresszelni az előkészületeket. Legyen az esküvőszervezés olyan, mint az advent: egy örömteli várakozás és készülődés a nagy nap előtt. Ehhez pedig fontos, hogy ne hagyjuk az utolsó pillanatra a szervezést. Tűzzünk ki célokat magunk elé, mint például hogy ebben a hónapban kiválasztjuk a helyszínt és a ceremóniamestert, a következő hónapban pedig az esküvői fotós és a zenekar kiválasztása lesz soron. Ez segít rendszerezni a feladatokat.

Ha pedig mégis úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, nem szégyen segítséget kérni! Legyen az egy családtag, barát vagy esküvőszervező, biztosan támogat majd abban, hogy minden a legnagyobb rendben menjen az esküvőn.