A Cilinderesek már nagy erőkkel készülnek a jövő heti csapatfozózásra, ahol Söjtöry Szabi fotós fog szuperebbnél szuperebb képeket készíteni rólunk. Mi nagyon odavagyunk Szabi képeiért, ezért mindenképpen szerettük volna bemutatni Nektek a munkáit. Szabi képeit az Instagramon a @leaf_photo profilon találjátok meg.

Miért választottad ezt a hivatást, mit szeretsz legjobban a munkádban?

Söjtöry Szabi: Igazából nem volt tudatos döntés, csak belecsöppentem ebbe a világba. Eredetileg formatervezőként diplomáztam, igaz, designerként csak pár munkám volt cégeknek, viszont saját magunknak jó pár bútort terveztem és csináltam meg. Emellett terveztem már – és építettem be – lakóautót is! Ezek mind olyan dolgok, amikkel a jövőben is szeretnék foglalkozni.

Fotózni mindig is szerettem, és amikor az esküvőnkre készültünk, akkor vált számomra világossá, hogy létezik olyan, hogy esküvői fotózás. Elmentem pár esküvőre, mint másodfotós és egyből megtetszett. Ennek lassan már 10 éve.

Honnan jött a Leaf Photo név?

Söjtöry Szabi: Régóta szerettem volna egy saját oldalt, de egyszerűen nem tudtam, milyen nevet válasszak. Saját név alatt nem akartam, pontosabban nem tudtam, mert a nevemet a legtöbben nem tudják megjegyezni, sem leírni. Annyiszor kellett már lebetűznöm, hogy tudtam, valami egyszerűbb elnevezés kell. Valami olyat kerestem, ami kötődik hozzám, és ami kicsit bemutat engem is.

Szerettem volna valahogy megjeleníteni szerteágazó érdeklődési körömet, és ekkor ugrott be az óvodai jelem, ami levél [angolul: „leaf”] volt. A levél, mint olyan, tökéletesen működik szimbólumként, és szerintem a név is könnyen megjegyezhető. Így a Leaf lett a brand, és remélem, idővel nem csak a fotó, de a bútor- és lakóautó-építés és -tervezés is ki tud annyira fejlődni, hogy külön-külön is működőképesek legyenek.

Fotósként mit érzel küldetésednek?

Söjtöry Szabi: Imádom, amikor esküvőkön fotózhatok. Egy esküvő az egyik legboldogabb esemény az emberek életében, ebben a légkörben dolgozni nekem nagyon jó érzés. És bár nyilván azért vagyok ott, hogy dolgozzak, nekem ez valahol mégis inkább szórakozás, mintsem munka.

Minden párral próbálok közeli viszonyt kialakítani már a jegyesfotózáson, hogy szinte barátként tekintsenek rám, hiszen én vagyok az, aki ott áll egész nap mellettük a legérzelmesebb pillanatokban. A „küldetésem” az, hogy a párok, akik engem választanak, ne csak jó képeket kapjanak, hanem hatékonyan segítsem is őket a nagy napon.

Már a készülődéstől ott vagyok a párok mellett, figyelek rájuk, és próbálok megörökíteni mindent. Már több, mint 150 esküvő van a hátam mögött, és ezt a tapasztalatot igyekszem minden alkalommal hasznosítani. Például mindig van nálam bicska, mert szinte mindig kell valamit vágni. Mindig 😀

Egyszer, amikor megérkeztem a készülődésre, az örömanya nyitott ajtót, és beszólt a szobába, hogy megérkezett „a fotós”. Erre hallottam, hogy a menyasszony azt válaszolta: „Nem a fotós, hanem Szabi”. Ez nagyon jól esett, pont ez a célom.

Mi volt az eddigi kedvenc esküvői helyszíned?

Söjtöry Szabi: Kedvenc helyszínem nincs, inkább régiók. Budapesten és környékén nagyon sok szuper helyszín van. A Balaton környékén is szeretek fotózni. Többször voltam már a Tölgyes Kúriában és a Villabogartban, és fantasztikus helyszíneknek tartom őket.

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb/legkülönlegesebb munkád?

Söjtöry Szabi: A legemlékezetesebbek a közeli barátok és legfőképp a tesóim esküvői, de amúgy amikor összefutok egy-egy régebbi párral, néha én is megdöbbenek, hogy mennyire emlékszem minden korábbi esküvőre.

A legkülönlegesebb feladat Éva néni és Laci bácsi 70. házassági évfordulója volt, ahol egy szertartás keretében újra fogadalmat tettek egymásnak. Nem vagyok érzelgős típus, de ez tényleg megérintett. Én ugye többnyire csak az első órákban látom a párokat friss házasokként, illetve később egy-két órára, mondjuk kismama vagy családi fotózáson, de fantasztikus volt azt megélni, hogy 70 év elteltével is tudnak emberek ilyen szeretettel egymás szemébe nézni.

Van-e olyan vicces sztorid, ami esküvőn esett meg Veled, és amit megosztanál az olvasókkal?

Söjtöry Szabi: Egyszer a szertartáson volt a first look, úgyhogy nagyon fontos volt, hogy elkapjam a vőlegény reakcióját. Ahogy belépett a menyasszony, kattintottam róla pár képet, aztán egyből kerestem a fényképezőgéppel a srác arcát, ami nagyon fura volt, mert szinte semmilyen meghatódottság nem látszott rajta. Felnéztem és akkor láttam, hogy a tanúját fotóztam, aki az ikertestvére, és akiről én nem is tudtam! Gyakorlatilag olyanok voltak, mint két tojás! Még az öltönyük is szinte egyforma volt. Gyorsan elkezdtem a vőlegényt fotózni, és szuper képek születtek róla, ahogy meghatódva a könnyeit törölgeti.

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor fotóst választ az esküvőjükre?

Söjtöry Szabi: Szerintem a legfontosabb, hogy meglegyen a fotóssal az összhang, és a stílusát érezzék igazán a sajátjuknak. A nagy napon ugyanis a fotós az, aki a legközelebb van hozzájuk minden fontos eseményen, és a fotók azok, amik aztán valóban megmaradnak az esküvőről – sokszor a hétköznapok részévé is válnak, faliképekként vagy épp a telefon háttérképének formájában. A stílus mellett fontos a személyiség is, aki a képek mögött van, mert a kettő szerintem csak együtt tud jól működni. Akkor lesznek igazán jó képek, ha a fotós és a pár között működik a kémia. Én sok párral még évek múlva is jóban vagyok, néha beszélünk – és nem csak a kismama- és családi fotózásokon.

Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdik az esküvőjüket szervezni?

Igyekezzenek, mert egyre jobban telik be a jövő évi naptáram 🙂

De a viccet félretéve, szerintem a legfontosabb, hogy éljék meg a pillanatokat, hogy próbáljanak egymásra koncentrálni. Elsőre könnyűnek tűnik, hiszen ezért vannak ott, nem igaz? De a gyakorlatban ez egészen más. Az „igen” kimondása az a pillanat, amikor tényleg kettesben tudnak lenni (bár ilyenkor is rengetegen figyelik őket). A szertartás előtt és után is mindig van valami program, gratuláció, csoportképek, buli stb.

És gyakran szoktam javasolni, hogy a vacsora alatt szökjünk ki pár percre egy mini kreatív fotózásra. Egyrészt ilyenkor a legjobbak a fények, de nem is ez a lényeg. Mindig adok nekik egy pár percet, hogy csak öleljék meg egymást, bújjanak össze, és élvezzék a csendet. Egy csomószor megköszönték már a párok ezt a néhány nyugodt percet.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Söjtöry Szabi: Nagyon jól alakul a jövő év eddig – ha a foglalásokat nézem, most van annyi esküvő beírva a naptáramba, mint tavaly márciusban. De az idei is egy nagyon jó év volt, ha minden így marad, az nekem tökéletes. Most úgy érzem, megvan az egyensúly a munka és a család között. Már korábban eldöntöttem, hogy addig fogom ezt csinálni, amíg érzem, hogy hiányoznának az esküvők, ha nem lennék ott. Ezt szerintem csak így érdemes csinálni.