Minden valamirevaló menyasszony legalább (kétszázezer)egyszer elképzelte, ahogy ott áll hófehér ruhában a vőlegényével szemben, és arra a bizonyos kérdésre – saját vérmérséklete és hangereje szerint – kimondja az igent. Igen ám! De nagyon nem mindegy, hogy ki és hogyan teszi fel ama nagy kérdést. Ehhez jó, ha tisztában vagyunk azzal, pontosan mi is a különbség anyakönyvvezető és szertartásvezető között!

 

szertartásvezető előtt felhúzzák a gyűrűt

Most talán ilyen kérdések kavaroghatnak a fejedben: Van bármi különbség anyakönyvvezető, és szertartásvezető között? Bármelyikük összeadhat hivatalosan? Nagyjából hasonló szöveget mondanak, vagy kérhettek személyes, egyedi beszédet is? És ha a Balaton partján szeretnétek kimondani a boldogító igent? Cikkünkben minden kérdésre igyekeztünk válaszolni!

Infók az anyakönyvvezetőről, azaz rövid hivatali kisokos házasulandóknak:

(Listánk korántsem teljes, további részletekről feltétlenül érdeklődjetek az önkormányzatnál! A polgári szertartás menetéről már írtunk.)

 • A menyasszonynak és a vőlegénynek együtt, személyesen kell megjelennie az anyakönyvvezető előtt bejelenteni házassági szándékukat, mely után 30 nap várakozási idő veszi kezdetét. Gondolkodási időt kaptok, hogy tényleg akarjátok-e ezt a házasság dolgot, vagy csak egy átmulatott, jól sikerült éjszaka után tévedtetek a hivatalba… A 31. napon viszont már esküdhettek!
 • Az a személy köthet házasságot, aki cselekvőképes, nagykorú, tisztázott családi állapotú, érvényes okmányokkal rendelkezik, és igazolni tudja, hogy nem földönkívüli.
 • Házasságok hétköznap, munkaidőben ingyenesen köthetők, azonban munkaidő után és hétvégén (valamint külső helyszínen) díjkötelesek.
 • A legutolsó időpont az adott napon általában a 18:30, utána már a franc se akar a hivatalban szerelmespárokat látni.
 • Akinek az a romantikus álma, hogy mondjuk augusztus 20-án szeretne házasságot kötni, és akkor minden évben hatalmas tűzijátékkal ünnepelhetnék a házassági évfordulójukat, ki kell, hogy ábrándítsuk. Piros betűs, állami ünnepeken NEM lehet házasodni. December 31-én lehet, de éjfél után már nem, mondjuk éjjel amúgy sem, mivel 18:30 az utolsó hivatalos időpont…
 • Hétköznap, az ingyenesen megkötött esküvők gyorsak, mint a villám: 2 tanú, rövid szöveg, akarod-e, igen-igen, és hopp, már férj és feleség is vagytok.
 • Ha a hivatalban hosszabb szertartást szeretnétek, akkor azért külön fizetnetek kell, ekkor jelen lehet a család, a barátok, és hosszabb szöveg van, lehet homokszórás, stb.
 • FONTOS: (néhány üdítő kivételt leszámítva) az anyakönyvvezető beszéde NEM személyre szabott – ünnepi hangulatú, de sablon szöveget mondanak, amit minden párnak ugyanúgy adnak elő, a neveket megváltoztatva. Hivatali szabályok kötik őket, ebben, valamint napi 10-15 pár esetében, valljuk be, kapacitás híján nem is kivitelezhető, hogy mindenki olyan szertartást kapjon, amilyet megálmodott…

 

Kreatív szertartás, ami Rólatok szól – ehhez kell egy jó szertartásvezető

szertartásvezető előtt homokot öntenek

 

És akkor mi lesz azokkal, akik a fentiekkel ellentétben, saját, személyre szabott szertartást szeretnének? Jó hír a számukra, hogy pontosan nekik „teremtődtek” a szertartásvezetők, akikről a következőket kell tudnotok:

 • A szertartásvezető bárhol, bármikor összead Benneteket, és ezt vegyétek szó szerint! Akár az éjszaka közepén, ünnepnap, reggel hathuszonötkor, egy erdőben. Akár hegycsúcson, virágos réten, barlangban, mekiben, buszon, hídon, hóban, szélben, napsütésben, stégen, földön, vízen, levegőben. Bárhol. Bármikor.
 • Egy, a valódival megegyező, de valójában csak ELJÁTSZOTT ceremónián esket össze
  Benneteket, úgy, ahogyan Ti szeretnétek. (Bár hivatalosan nem ad össze Benneteket, ő is viseli a nemzeti színű szalagot – címer nélkül.)
 • Csak akkor vezetheti a szertartásotokat, ha már papíron házastársak vagytok, tehát ha a Nagy Napotok mondjuk május 10-én lesz, legkésőbb május 9-ig össze kell igaziból házasodnotok az anyakönyvvezetőnél (ne feledkezzetek meg a 30 napos várakozási időről!).
 • Szertartásotok szövegét Rólatok írja, semmilyen törvényi előírásnak nem kell megfelelnie. Veletek előre egyeztetve, személyes szertartásszöveget mond el, ami igazán rólatok szól, egyedi és a Ti történeteteket meséli el.
 • Természetesen van „akarod-e?”, „igen-igen”, csók és aláírás rész, lehet homokszórás, meg szülőköszöntő, és/de lehet bármilyen más, saját ötlet alapján behozott „kis ceremónia”, mondjuk facsemete ültetés, közös motívum festése, kötélfonás, vagy bármi, amit szeretnétek, és számotokra az összetartozást szimbolizálja. Ja, és elmondhatjátok közben saját fogadalom-tételeteket is, mint a „hálivúdi” filmeken.

 

Reményeink szerint, mire ezekhez a sorokhoz érsz, már meg is találtad a kérdéseidre a választ. Szerencsére a Cilinderesek közül sokan vállalnak szertartásvezetést is. A szöveget ilyenkor vagy Cilinderes ceremóniamesterek vagy a Cilinderesek egy profi szövegírója írja meg az általatok kitöltött személyes kérdőív alapján. Kérj ajánlatot, és dőlj hátra!