Tíz párból legalább kilenc és fél szeretne játékokat az esküvőjén, mi ezt meg is értjük, mert egy igazán szórakoztató esküvői játék emlékezetes fénypontja lehet a lagzinak, csakúgy, mint a torta, vagy a nyitótánc. Összeírtunk Nektek mindent, amit mindig tudni szerettetek volna az esküvői játékokról, de sosem mertétek megkérdezni… vagy csak nem volt kitől.

Esküvői játék - mindenki szereti

Miért jó, ha vannak játékok egy esküvőn?

Mert az emberek alapvetően szeretnek játszani, szórakozni, nevetni. Természetesen, csakis akkor javasoljuk a játékot, ha „leülne” a hangulat. Ha óriási buli van, és mindenki táncol, saját jól felfogott érdekünk (mármint a cilinderes ceremóniamesteré…), hogy ne stoppoljuk le a bulit, mert egyrészt a DJ/zenekar nagyon morcosan, és összevont szemöldökkel nézne ránk, illetve – érthető módon – a táncolni vágyó násznép is erős elégedetlenségének adna hangot. Tehát alapszabály: bulit sosem lövünk le, még játék kedvéért sem! 

Azonban, ha nem annyira táncos a násznép, vagy olyan különös bolygó-együttállás van az égen, hogy épp nincs a legnagyobb fergeteg parti, akkor a legjobb hangulatfokozó lehet egy ötletes, kreatív, valóban szórakoztató, csapat-összekovácsoló játék.

Mennyi játék „kell” egy esküvőre?

Ez mindig az esküvő napján derül ki. Voltunk olyan esküvőn, ahol három játékot is „elbírt” az este, és a násznép nagyon játékos kedvében volt, de olyan buliban is voltunk, ahol még a Mr és Mrs is elmaradt a torta után, mert mindenki táncolni szeretett volna inkább. Ha cilinderes ceremóniamesteretek lesz, akkor velünk az esküvő előtti hetekben összeültök egy „utolsó egyeztetésre”, ahol a forgatókönyv minden pontját átbeszéljük, ahogy azt is, hogy milyen játékokat „húzzunk elő” a cilinderünkből, ha úgy adódik. A helyszínen pedig kiderül, hogy mit kíván a hangulat, a násznép és/vagy az ifjú pár. 

Esküvői játékok a cilinderből

Milyen játékokat tartunk a cilinderünkben?

Először inkább vegyük sorra azokat, amiket biztosan NEM játszunk esküvőkön: nincs tojásgörgetés a vőlegény nadrágjában (menyasszony keze által), nem kötünk sodrófát az ifjú pár lába közé, hogy azzal focizzanak lufikat, nem söprögettetünk aprópénzt, stb. Ezek amúgy egy vőfélyes lagziban biztos nagyon ülnek, de mivel mi ceremóniamesterek vagyunk, modern vőfélyek, ezért a mi játékaink is nagyon eltérnek a hagyományos, népies mókázástól. Egyetlen kivétel van, és ez pedig az ún. Kocsis játék, de azt is kicsit „megreformálva” játsszuk… 

Cilinderes ceremóniamester csapatunk alapvetően 4 játék-típust sorakoztat fel, néhányat közülük részletesen kifejtünk, illetve a TELJES JÁTÉK LISTÁNKAT le is tudjátok tölteni:

  1. az esküvőkön „divatos” játékok kicsit felturbózva Cilinderesek „életérzéssel” (pl.: Mr és Mrs, leánykori nevén „cipőemelgetős”, Kocsis játék, stb.)
  2. pörgős, hangulatfokozó játékok, amiben a násznép is aktívan részt vesz (pl.: „Tárgyhozós”, lépésszámlálós, táncpárbaj, stb.
  3. különleges „Ügyesék” nevű játékunk, melyek az ifjú pár összehangolt csapatjátékára alapoznak (pl.: papírpohár piramis építése kéz nélkül, M&M’s gurítás, pehelycukor torony építés, stb.)
  4. idő-kitöltős játékok a násznép szórakoztatására (pl.: tombola, Black Jack, Nyomozz, stb.)

Nézzünk egy-egy esküvői játékot részletesen is

Mr és Mrs játék - kicsit másképp

1. Mr és Mrs – népszerű esküvő játékok, kicsit másképp 

A játék lényege, hogy egymásnak háttal ül a menyasszony és a vőlegény (ez azért fontos, hogy ne lássák, hogy mit válaszol a másik a feltett kérdésre), és az egyik kezükben a saját, a másikban a párjuk cipőjét tartják. Igen, egy ilyen „le a cipőkkel!” mozzanattal kezdődik, ami nagyon vicces szitukat tud szülni, ráadásul a lábatok, és rajtuk a cipők, ugye mindig kéznél vannak. De ha nagyon ódzkodtok a lábbelik levételétől, különböző színű kendők, vagy hurkapálcikákra ragasztott karton papírból kivágott korona/bajusz is segíthet a válaszok megkülönböztetésében – 

direkt nem írtunk lufit, mert nem támogatjuk szörnyű környezetszennyezése okán, ha mégis ragaszkodnátok a lufikhoz, akkor kérjük, hogy 100%-ban lebomlót válasszatok!

Tipp: nagyobb kartonra is kinyomtathatjátok a neveteket (fontos, hogy 2-2 példányban), esetleg rózsaszín/kék papírra, ez esetben ülhettek egymás mellett is, szemben a násznéppel (így ők is jobban látják a válaszokat, és a fotós/videós is jobb fotókat tud készíteni Rólatok), és nem ér lesni a másik válaszát! 

A cilinderes ceremóniamesteretek „kire igaz?” kérdéseket tesz fel Nektek, és a levegőbe lendülő cipőkkel/tárgyakkal/nevekkel „szavaztok”. Nagyon szeretjük bevonni a násznépet is a játékba, ezért „interaktívan” szoktuk játszani: egy-egy kérdésnél, még mielőtt a pár válaszát megtudnánk, a násznépet is megkérdezzük, hogy szerintük kire lesz igaz a válasz.

Tipp: a Mr és Mrs játékot kiválthatja a Ki tud többet az ifjú párról? kvíz, vagy a „Nem hallak!” szájról olvasós kihívás (részletek a játékleírásban, amit ingyen letölthetsz, innen).  

Tárgyhozós játék az esküvőn

2.Tárgyhozós játék – felpörgetünk!

Ebben a játékban az ifjú pár nézőként van jelen, és módfelett jól szórakozik a küzdelmen. A játék menete: kiteszünk tetszőleges számú, mondjuk 8 széket a násznép, vagyis a “közönség” elé, és kiválasztunk 8 játékost a vendégek közül, általában önként jelentkeznek. A cilinderes ceremóniamester ismerteti a szabályokat. Ami röviden: tárgyakat kell felkutatni, és megszerezni a vacsora helyszínén. Mindig eggyel kevesebb szék lesz, mint ahány játékos. Természetesen a násznép is segítheti a szereplőket. A leggyorsabb és legügyesebb játékos visszaszalad, és leül egy székre. Minden forduló után elveszünk egy széket, és indul a következő „küldetés”. Ez így megy egészen addig, amíg egyetlen győztest hirdetünk! 

Tipp: előre összeírhatjátok, hogy kiket szeretnétek látni ebben a játékban szereplőként, illetve fontos, hogy legyen egy nyeremény, amiért megküzdenek: ez lehet közös élmény Veletek (pl.: vacsora, vagy túrázás, stb.), vagy kedvenc borotok, csokitok, stb. 

3. Pehelycukor torony – Ügyesék!

Az ilyen típusú kreatív, ügyességi játékok egyre népszerűbbek az esküvőkön! Néhány egyszerűen, és bárhol beszerezhető kellék kell csak hozzá (pl.: ping-pong labda, papírpoharak, stb). A pehelycukor torony az egyik leglátványosabb az összes közül, hisz itt a feladat az, hogy a pár 3-5 perc alatt a lehető legmagasabb tornyot építse fel együtt, melyhez csupán két alapanyag áll rendelkezésükre: 1-2 zacskó pehelycukor és 1 zacskó makaróni… 

Tipp: játszhatják lányok és fiúk „egymás ellen”: ebben az esetben a menyasszony és a vőlegény is 2-3 fős csapatot szervez maga köré, így értelemszerűen a kellékekből is kétszer annyi mennyiség kell, a cilinderes ceremóniamesteretek pedig igazi „show-műsoros” hangulatot teremt, miközben konferálja a verseny állását, persze ezt akkor is megteszi, amikor az ifjú pár együtt építi a tornyot. 

Tombola sorsolás az esküvőn

4. Nyomozz! – időkitöltő játékok

Ezeket a játékokat alapvetően bármilyen esküvő menetébe be lehet illeszteni, kedves, szórakoztató színfoltok, amik nem szakítják különösebben meg a „kötelező forgatókönyv”, vagyis az esküvő menetét. A násznép imád időt tölteni ezekkel a játékokkal, mert kihívásokban és kalandokban is gazdag. A játékok lényege, hogy kicsit „összehozzuk” a vendégeket, akik nem ismerik egymást annyira, itt a remek alkalom, hogy játékos formában beszédbe elegyedjenek! Remek időtöltés azokra az alkalmakra, amikor az ifjú pár mondjuk épp kreatív fotózáson van, vagy csak úgy, a lagzi bármely időszakában lehet játszani. 

(Kivétel a tombola, amihez nyilván az ifjú pár is kell, sorsolni, cilinderből, de erről is írunk az innen letölthető doksiban, amiben összeszedtük Nektek az összes játékot, amit mi, a Cilinderesek javasolni szoktunk esküvőkre, és tudjuk, hogy óriási sikert aratnak, és fergeteges hangulatot teremtenek!)  

A Nyomozz! játék lényege, hogy minden vendég kap egy papírlapot, amin 10-15 kérdés van, mindegyikkel egy-egy embert kell „felkutatniuk”, pl.: keress egy embert (és írd le a nevét), aki régész. Vagy: írd le a szakállas emberek nevét. Vagy: találj 3 embert, akinek kék szeme van, és írd le a nevüket. A lehetőségek tárháza végtelen!

Tipp: Aki hiánytalanul és hibátlanul kitöltötte a listát, akár egy sorsoláson is részt vehet, amit mondjuk a torta környékén tartotok, és a nyertes megkaphatja az első szelet tortát (vagy bármilyen más nyereményt). Ezt a játékot úgy is lehet játszani, hogy az ültető kártyák hátuljára írtok egy feladatot, a „titkos küldetést”, amit aztán fotóval kell dokumentálni (és elküldeni az ifjú párnak – ezekből aztán vicces albumot is lehet készíteni emlékbe a Nagy Napról), pl.: csinálj egy közös fotót valakivel, aki két évet Franciaországban élt (értelemszerűen, ha nincs ilyen a vendégeitek körében, akkor ne ez legyen a feladat, ez csak egy példamondat volt). Minél nehezebb teljesíteni egy-egy küldetést, minél bonyolultabb kideríteni, ki is az adott ember, annál izgalmasabb a játék!

Összességében elmondhatjuk az esküvői játékokról, hogy:

  • csak akkor játsszunk, ha van rá igény
  • bulit nem lövünk le a játék kedvéért
  • az esküvő előtt átbeszéljük Veletek, hogy melyik 2-3 játék legyen nálunk
  • ha olyan játékot választotok, amihez kellék kell, azt ne feledjétek beszerezni az esküvőre – az emlékeztető benne lesz a végleges forgatókönyvben

Ha nem cilinderes ceremóniamesteretek lesz, de szeretnél játékokat az esküvődre, csemegézz kedvedre összeállításunkból, amit most INGYEN letölthetsz INNEN.