Tíz párból legalább kilenc és fél szeretne játékokat az esküvőjén. Mi ezt meg is értjük, mert az igazán szórakoztató esküvői játékok emlékezetes fénypontjai lehet a lagzinak, csakúgy, mint a torta, vagy a nyitótánc. Összeírtunk Nektek mindent, amit mindig is tudni szerettetek volna az esküvői játékokról, de sosem mertétek megkérdezni… vagy csak nem volt kitől.

Esküvői játék - mindenki szereti

Miért jó, ha vannak játékok egy esküvőn?

Mert az emberek alapvetően szeretnek játszani, szórakozni, nevetni. Természetesen, csakis akkor javasoljuk a játékot, ha „leülne” a hangulat. Ha óriási buli van és mindenki táncol, saját jól felfogott érdekünk (mármint a Cilinderes ceremóniamesteré…), hogy ne stoppoljuk le a bulit, mert egyrészt a DJ/zenekar nagyon morcosan nézne ránk, illetve – érthető módon – a táncolni vágyó násznép is erős elégedetlenségének adna hangot. Tehát alapszabály: bulit sosem lövünk le, még a legszuperebb esküvői játékok kedvéért sem!

Azonban, ha nem annyira táncos a násznép, vagy olyan különös bolygó-együttállás van az égen, hogy épp nincs a legnagyobb fergeteg parti, akkor jó hangulatfokozók lehetnek az ötletes, kreatív, szórakoztató, csapat-összekovácsoló esküvői játékok.

Mennyi játék „kell” egy esküvőre?

Ez mindig az esküvő napján derül ki. Voltunk olyan esküvőn, ahol három játékot is „elbírt” az este, ugyanis a násznép nagyon játékos kedvében volt, de olyan buliban is voltunk, ahol még a Mr & Mrs is elmaradt a torta után, mert mindenki táncolni szeretett volna inkább. Ha cilinderes ceremóniamesteretek lesz, akkor velünk az esküvő előtti hetekben összeültök egy utolsó egyeztetésre, ahol a forgatókönyv minden pontját átbeszéljük, ahogy azt is, hogy milyen játékokat „húzzunk elő” a cilinderünkből, ha úgy adódik. A helyszínen pedig kiderül, hogy mit kíván a hangulat, a násznép és/vagy az ifjú pár. 

Esküvői játékok a cilinderből

Milyen játékokat tartunk a cilinderünkben?

Először inkább vegyük sorra azokat, amiket biztosan NEM játszunk esküvőkön: nincs tojásgörgetés a vőlegény nadrágjában (menyasszony keze által), nem kötünk sodrófát az ifjú pár lába közé, hogy azzal focizzanak lufikat, nem söprögettetünk aprópénzt, stb. Ezek amúgy egy vőfélyes lagziban biztos nagyon ülnek, de mivel mi ceremóniamesterek vagyunk, a mi játékaink nagyon eltérnek a hagyományos, népies mókázástól. Egyetlen kivétel van, ez pedig az ún. Kocsis játék, de azt is kicsit „megreformálva” játsszuk. 

Cilinderes ceremóniamester csapatunk alapvetően 4 játéktípust sorakoztat fel, néhányat közülük részletesen kifejtünk, illetve a TELJES JÁTÉKLISTÁNKAT le is tudjátok tölteni:

  1. Kvízjátékok (pl.: Mr & Mrs, leánykori nevén „cipőemelgetős”)
  2. A násznép „kedvencei”, amikben a násznép is aktívan részt vesz (pl.: tárgyhozós játék, kocsis játék, tombola)
  3. A násznépet „összehozó” játékok, melyek során a vendégek egy kicsit jobban megsimerhetik egymást (pl.: ismerkedős bingó, ismerkedős blackjack)
  4. Pörgős, bulizós, táncolós játékok (pl.: táncpárbaj, freeze)

Nézzünk minden kategóriából egy-egy esküvői játékot részletesen is

Mr és Mrs játék - kicsit másképp

1. Mr & Mrs

A játék lényege, hogy egymásnak háttal ül a menyasszony és a vőlegény (ez azért fontos, hogy ne lássák, mit válaszol a másik a feltett kérdésre). Az ifjú pár mindkét tagja egyik kezében a saját, a másikban a párja cipőjét tartja. Ha nagyon ódzkodtok a lábbelik levételétől, különböző színű kendők, vagy hurkapálcikákra ragasztott karton papírból kivágott korona/bajusz is segíthet a válaszok megkülönböztetésében.

Tipp: Akár kartonra is kinyomtathatjátok a neveteket (fontos, hogy 2-2 példányban), esetleg rózsaszín/kék papírra, ez esetben ülhettek egymás mellett is, szemben a násznéppel (így ők is jobban látják a válaszokat, és a fotós/videós is jobb fotókat tud készíteni Rólatok). Persze nem ér lesni a másik válaszát! 

 A cilinderes ceremóniamesteretek „Kire igaz?” kérdéseket tesz fel Nektek, és Ti a levegőbe lendülő cipőkkel/tárgyakkal/nevekkel „szavaztok”. Nagyon szeretjük bevonni a násznépet is a játékba, ezért „interaktívan” szoktuk játszani: egy-egy kérdésnél, még mielőtt a pár válaszát megtudnánk, a násznépet is megkérdezzük, hogy szerintük kire lesz igaz a válasz.

Tárgyhozós játék az esküvőn

2. Tárgyhozós játék – felpörgetünk!

Ebben a játékban az ifjú pár nézőként van jelen, és módfelett jól szórakozik a küzdelmen. A játék menete: kiteszünk tetszőleges számú, mondjuk 8 széket a násznép, vagyis a “közönség” elé, és kiválasztunk 8 játékost a vendégek közül. (A pár akár már előre kiválaszthatja a játékosokat, de lehetnek önként jelentkezők is.)
A játék szabályai egyszerűek: a játékosoknak minden körben egy-egy meghatározott tárgyat kell felkutatni és megszerezni a vacsora helyszínén, majd vissza kell térniük vele a székekhez. Mire a játékosok visszatérnek, mindig eggyel kevesebb szék lesz, mint ahány játékos. Az utolsóként visszatérő személy minden körben kiesik, míg végül egyetlen győztes marad.

Tipp: A megszerzendő tárgy bármi lehet – egy jégkocka (ezt nehezítésként a szájukban is hozhatják), egy kiskanál, egy jobbos magassarkú cipő, egy vőlegény, stb. Amire érdemes figyelni, hogy mindig legyen a megszerzendő tárgyból kb. annyi, ahány játékos még épp játékban van.

3. Ismerkedős blackjack

Minden vendég kap egy-egy kártyalapot egy francia kártyapakliból. Minden számjegyes lap annyit ér, amilyen szám szerepel rajta; a király, a dáma és a bubi értéke 10; az ász értéke pedig 1 és 11 is lehet. A feladat egyszerű: a vendégeknek úgy kell csapatokat alkotniuk, hogy a náluk lévő kártyalapok összege 21 legyen. A feladat nem titkolt célja, hogy összehozza a násznépet. Ha összeállt egy-egy csapat, érdemes valamilyen ajándékot adni nekik (pl. tombolaszelvényt).

Tipp: Ha valakiknek nagyon nem jön össze a 21, lehet kérni új lapokat a ceremóniamestertől.

Tombola sorsolás az esküvőn

4. Táncpárbaj

A táncpárbaj és különböző változatai a bulis esküvői játékok közé tartoznak. Egy fiú és egy lány csapatot alakítunk, így fognak a párral – vagy ha a pár nem vesz részt ebben, akkor a párért – táncolni. A pasik elkezdenek táncolni valami csajos számra (pl.: Single Ladies), majd jöhetnek a lányok valami pasis dalra (pl.: Highway to hell), és így tovább. Minél több stílusban mérettetnek meg, annál szórakoztatóbb! Nem kell végigtáncolni az egész számot, csak kb. 10-20 másodpercig, aztán jön a következő csapat és egy újabb dalrészlet. A fiúk és a lányok teljesítményét a násznép tapssal, éljenzéssel értékeli.

Tipp: A táncpárbaj lezárásaképp érdemes egy “közös” számra összehozni az egész násznépet (pl. a Grease betétdalára).

 Összességében elmondhatjuk az esküvői játékokról, hogy:

  • csak akkor játsszunk, ha van rá igény
  • bulit nem lövünk le egy játék kedvéért
  • az esküvő előtt átbeszéljük Veletek, hogy melyik 2-3 játék legyen „betárazva”
  • ha olyan játékot választotok, amihez valamilyen speciális kellék kell (lásd a letölthető játéklistát), azt ne feledjétek el beszerezni az esküvőre – ehhez az emlékeztető benne lesz a végleges forgatókönyvben

Ha nem cilinderes ceremóniamesteretek lesz, de szeretnétek játékokat az esküvőtökre, csemegézzetek kedvetekre összeállításunkból, amit most INGYEN letölthettek INNEN.

Ha pedig szeretnétek, hogy legyen valaki, aki tökéletesen levezényli a játékokat a Nagy Napotokon, akkor katt, és kérjetek egy ceremóniamester ajánlatot. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, viszont ajándékba kaptok egy előzetes forgatókönyvet, illetve személyesen is tudtok beszélgetni az esküvői játékokról egy cilinderessel.