Amikor a ceremóniamesteri feladatok elvégzésére egy ismerőst/barátot kértek fel, bizony van egy-két (sőt, inkább számos…) feladat, amire figyelnie kell, de legalábbis érdemes. Mostani bejegyzésünkben és az ingyen letölthető videónkban, ami az Online Esküvő Kurzusunk egyik „leckéje”, igyekeztünk ezeket összefoglalni. Megosztjuk Veletek, amit több száz esküvővel a hátunk mögött tapasztaltunk, szerintünk mire érdemes figyelnie a „beugró” ceremóniamestereteknek, hogy a Nagy Napotok tökéletes legyen. Nézzük, mit is csinál, vagy épp mit NEM csinál egy ceremóniamester az esküvőn. Mik a ceremóniamester legfontosabb feladatai?

Ceremóniamester feladatai – ingyenes lecke/gyorstalpaló

Összeállítottunk egy Online Esküvő Kurzust a házasulandó pároknak, amiben pontról pontra végigmegyünk egy esküvő szervezésének folyamatán. Eláruljuk az évek alatt szerzett összes „lagzis praktikánkat”, emellett minden kérdésre igyekszünk választ adni, ami felmerülhet egy esküvőre készülő párban.

Ebben a kurzusban van egy videó, amiben sorra vesszük a ceremóniamester-választás folyamatát, és ötleteket adunk, hogy ha egy ismerőst/barátot kértek fel erre a szerepre, akkor neki mire kell odafigyelnie.

Ezt a videót, amiben több száz Cilinderess esküvő tapasztalatát sűrítettük bele, most ingyen megkaphatjátok. Csak kattintsatok a gombra, és már nézhetitek is. De természetesen most ebben a cikkben is kifejtjük részletesen, hogy mi a feladata egy ceremóniamesternek.

Kit kérj fel az ismerőseid közül ceremóniamesternek?

Először is azt kell, hogy tudatosítsd magadban (és a jelöltben, akit felkértek ceremóniamesternek), hogy aki ezt a feladatot kapja, annak érdemes elkerülnie az italozást. Legalábbis az esküvőtökön mindenképp. Ugyanis a hiedelmekkel ellentétben egy ceremóniamesternek nem dolga, hogy mindenkivel koccintson. Viszont fontos, hogy mindenképpen józan maradjon, így biztos kézben tudja tartani az eseményeket. Villámgyorsan és tiszta fejjel tud reagálni a váratlan helyzetekre. Ezért csak olyan embert válasszatok, akiről tudjátok, hogy nem csak akkor mer beszélni, és tud vicceseket mondani, ha alkoholt iszik.

cilinderesek

Fotó: Gyöngyösi Zoltán

Tehát egy igazi ceremóniamester:

  1. Jól és szívesen kommunikál
  2. Kiváló szervezőkészsége van
  3. Kedves, határozott, magabiztos
  4. Van humora (ízléses és intelligens), és nem fél használni azt
  5. Mindig egy lépéssel a történtek előtt jár, enyhe kontrollmániája leginkább szervező- és tervezőképességében csúcsosodik ki
  6. Nem bánjátok (és ő sem), ha nem tud részt venni a buliban, mert az ő feladata pont az, hogy „felügyelje” a bulit
  7. Megfelelő, erőteljes orgánuma van (halk beszédű ember nehezebben irányítja a násznépet)

Vendégvárásnál mik a ceremóniamester feladatai?

A vendégvárás előtt minimum fél, de inkább 1 órával érkezik. Így lesz ideje bejárni a helyszínt, megismerkedik a szolgáltatókkal, és átbeszéli velük a forgatókönyvet. A helyszín főkordinátorával is egyeztet, különös tekintettel a vacsora kezdetére.

Ekkor tudja átvenni a pártól azokat a fontos dolgokat, amikre a nap folyamán szükség lesz. Ezek közé tartoznak a szülőköszöntő ajándékok, és/vagy a szertartáshoz szükséges kreatív ceremónia kellékei (pl.: homoköntés, faültetés, stb.), csillagszórók (ha lesz csillagszóró alagút), tombola nyeremények (ha lesz tombolasorsolás), rózsaszirmok, gyűrűvivő párna/dobozka, dobócsokor, stb.

vendégvárás - 1

Fotó: Béres Tamás

Összegezve: minden olyan kelléket „begyűjt”, amire az esküvőn szükség lesz, és azt is pontosan tudja, mit kell velük kezdeni, hova kell bekészíteni, mondhatjuk, hogy „berendezi a helyszínt”.

 

Vendégek fogadása

A vendégek fogadásakor kedvesen üdvözöl mindenkit, és röviden ismerteti velük a főbb programpontokat. Ha a szertartás utáni gratulációnál a nászajándékokat (amik legtöbbször borítékok… pontosabban bankókkal teli borítékok) is át tudják adni a vendégek, akkor erre felhívja a figyelmüket. Így nem a program kezdetén kell maajd kimenni a kocsihoz, vagy a szobába felszaladni értük.

Cilinderesek

Fotó: Walla Ádám 

Néhány vendéggel nem lesz alkalma a ceremóniamesternek személyesen beszélnie, így a szertartás kezdete előtt 20-30 perccel mindenkihez egyszerre is szól hangosan, határozottan és kedvesen. Itt is elmondja, hogy az ajándékozás a gartulációnál lesz, és hogy mikor/hol kezdődik a szertartás.

Cilinderesek

Fotó: Sánta Máté

Szertartás előtt és közben mik a ceremóniamester feladatai?

Elérkeztünk a szertartáshoz. A ceremóniamester megkéri a vendégeket, hogy foglalják el a helyeiket a szertartás helyszínén.  A polgárin (ha szemben állunk a szertartás asztallal) az etikett szerint a menyasszony vendégei a jobb oldalon, a vőlegényé bal oldalon ülnek. (Meg is nyugtatjuk őket, hogy egyébként mindenki oda ül, ahol szimpatikus számára, hiszen attól a naptól mindannyian egy család lettek.) A templomin az ülésrend pont fordítva van (ha szemben állunk az oltárral, akkor a menyasszony vendégei a bal, a vőlegényé a jobb oldalon ülnek). De a pappal/tiszeteletessel ezt is érdemes egyeztetni. Mint tudjuk, Isten útjai kifürkészhetetlenek, és volt már olyan, hogy az atya máshogy rendelkezett az ültetésről. A ceremóniamester egyeztet vele többek között a kivonulásról is. (Először a pár jön ki a templomból és utánuk a násznép, vagy fordítva? Szabad-e szirmot szórni? stb.)

A pártól érdemes megtudakolni, hogy mely rokonokat szeretnék mindenképp az első sorba ültetni (elvált szülők esetén nagyon fontos tisztázni). Jó öltet előre elkérni az első sorban ülő vendégek nevét, kinyomtatni, és a szertartás előtt felaplikálni a székekre, padokra.

Közvetlenül a szertartás kezdete előtt a násznépet kérjük meg, hogy – ha még nem tették meg -, legyenek szívesek lehalkítani a telefonjukat. (Nincs annál illúziórombolóbb, mint amikor egy meghitt szertartásba belecsörög hangosan egy telefon; ilyenkor az atya, a szertartásvezető, de leginkább a pár, érthető módon eléggé összevonja a szemöldökét…). Ha a pár kimondottan kéri, hogy a vendégek ne fotózzanak, ezt is tegyük közhírré.

Szertartás alatt ezekre figyeljen a ceremóniamester

A szertartás alatt végig készenlétben vagyunk, mint egy szuperhős, aki mindenre figyel, mindent egyszerre hall és lát és tud… Egy falevél sem rezzenhet meg a tudtunk nélkül, hogy ha bármi váratlan történne, tudjunk segíteni. (Pl.: nem szólal meg a mikrofon, elkezd szakadni az eső, nem nyílik ki a homoköntő üveg, rosszul lesz valaki a melegben, stb.)

A csóknál meg lehet (sőt, „kötelező”) tapsoltatni, éljeneztetni az ifjú párt – a szertartás előtt azonban érdemes egyeztetni az anyakönyvvezetővel (vagy szertartásvezetővel), mert van, aki a csóknál tapsoltatna, van, aki a gyűrűhúzásnál. A szertartás előtt pedig egyeztessünk a cateringgel, hogy a szertartás végén a szűk családdal és a tanúkkal való koccintásnál hány fővel kell számolni. (Arra figyeljünk, hogy a pezsgők közül egy pohár biztosan alkoholmentes legyen az anyakönyvvezető számára, aki ezt általában külön kéri.)

 

Amikor a szertartás véget ért, az anyakönyv- illetve szertartásvezetőtől – előre egyeztetve – átvesszük a szót, és a násznépet két sorba rendezzük, sorfalat állnak, hogy az ifjú pár kivonulhasson közöttük éljenzés, taps és sziromszórás és/vagy buborékfújás közepette. Fontos, hogy mindezen pillanatok a fotós/filmes csapattal és a DJ-vel (kivonuló zene) összehangolva történjenek, és a szirmok is megfelelő időben és ütemben hulljanak, pont úgy, mint a hollywoodi szerelmes filmekben. 

Természetesen mindeközben arra is figyelünk, hogy ceremóniamesterként ne álljunk a fotós/filmes csapat és a vonuló pár közé, mert ebben az esetben csak a hátunkról készülnének fotók, ami ugye nem volna annyira szerencsés. Alapszabály, hogy az ifjú pár a nap egyetlen és legfőbb főszereplője!

Gratuláció és fotózkodás közben mik a ceremóniamester feladatai?

A gratulációnál több megoldás szóba jöhet: lehet pezsgős koccintás, pezsgő nélküli gratuláció és olyan gratuláció, amikor mindeközben az ajándékok is (melyek legtöbbször a bankókat rejtő borítékokat jelentik) átadásra kerülnek. Ha ez utóbbi lesz, akkor gondoskodni kell egy kis asztalról, ahova le lehet helyezni az ajándékokat.

A csoportos fotózkodás

A csoportfotózkodást nagy létszám esetén (120 + fő) egybe lehet kötni a gratulációval és az ajándékozással. De alapvetően érdemes külön programpontba tenni őket. Javasoljuk, hogy a pár írja össze előre a kisebb csoportok résztvevőit, ami alapján név szerint tudja szólítani a ceremóniamester a vendégeket a fotózáshoz, így jelentősen gyorsabban tudja levezényelni a fotózást. És a kedves vendégek mindig nagyon jól szórakoznak, amikor a beceneveken szólítja a ceremóniamester az embereket…

A fotózás sikeres és flott koordinálásához további trükökket találhattok az ingyenesen megkapható videónkból, ami az Online Esküvő Kurzusunk egyik leckéje. Természetesen egy blogcikk és egy videó nem tudja teljes egészében átadni azt, amit mi az évek alatt kitapasztaltunk. De ha a megfelelő embert találjátok meg a feladatra, akkor sokat tud segíteni a felkészülésében. Ha szeretnétek a videót, akkor kattintsatok az alábbi gombra, és kérjétek ingyenesen:

Vacsora előtt és alatt mik a ceremóniamester feladatai?

A vacsora pontos kezdése az egyik legfontosabb! Szigorúnak tűnhet a ceremóniamester, hogy ezt percre pontosan igyekszik betartatni, de megvan rá a nyomós oka! A vacsora kezdése a legfixebb fix, ez után már minden más programot lehet csúsztatni az este folyamán. De ha a konyhának fél nyolcra mondtuk a vacsora kezdését, akkor ezt nagyon fontos betartani. Ha nem így teszünk, akkor sok morcos tekintetet kap a ceremóniamester a cateringtől. No és az éhes vendégektől, akiknek vagy hideg levest kell kanalazniuk a csúszás miatt, vagy még többet kell éhesen várniuk… Egyik sem hangzik túl jól, ugye? Régi bölcsesség, hogy kevés nehezebben kezelhető tömeg van az éhes vendégseregnél…

És hogy min múlik a vacsora pontos kezdése? Például időben leültetni a násznépet a vacsora asztalokhoz, időben megkezdeni a röviditalok felszolgálását. Megtudni, hogy köszöntő beszédet szeretne-e mondani valaki, ha igen, kideríteni, hogy ezek milyen hosszúak lesznek – ezeket a vacsora kezdése előttre kell beiktatni. Odafigyelni, hogy a főasztaltól (és a többi asztaltól) ne hiányozzon senki. Egyeztetni a DJ-vel arról, hogy milyen zenére vonul be a pár a főasztalhoz a helyüket elfoglalni. Fontos, hogy össze kell hangolni a zene felcsendülését, és a pár bevonulását: taps és éljenzés – beszédek – vacsi kezdete! Ha ezek megvannak, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy időben érkezzen a forró leves. Az előzőeknél még részletesebb kifejtést a videóban találhattok, amihez ingyen juthattok most hozzá az alábbi gombra kattintva:

Nyitótánc és a buli – itt is fontosak a ceremóniamester feladatai!

A vacsora után pedig jöhet a nyitótánc! Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy minden programpont előtt a többi szolgáltatót is tájékoztatjuk a következő program kezdetéről (legalább 10-20 perccel, hogy ők is fel tudjanak készülni). Egyeztessük, várhatóan mi történik majd: hol lesz a tánc, lesznek-e játékok, azokat hol és hányan jásszák, mikor és hová érkezik a torta, stb. Közös érdek, hogy minden fontos eseményt (beszédek, nyitótánc, tortavágás, stb.) meg tudjon örökíteni a fotós/videós csapat, és a DJ biztos a jó zenét és jókor játssza le.  Amennyiben a tánc koreográfiája és a helyszín adottsága engedi, hívjuk ki a násznépet a táncparkettre (ahol az ifjú pár már izgatottan és felkészülten várja a nyitótáncuk kezdetét).

Egyrészt fontos, hogy a vendégek minél közelebbről tudják nézni a pár táncát, másrészt fontos, hogy a nyitótánc után egyből „berobban” a buli! Ehhez pedig minél több – de inkább az összes – vendégünkre és táncos lábaikra szükségünk van!

 

Egy ősi ceremóniamester mondás szerint: „Bulit sosem lövünk le!” Vagyis csak akkor játsszunk a násznéppel (a párral előre egyeztetett játékokból válogatva), ha a helyzet úgy kívánja, ha „leülne” kicsit a hangulat, és épp kevesebben táncolnak.

Az esküvői tortánál mire figyeljen a ceremóniamester?

Mint már korábban is írtuk, a legfontosabb az összes szolgáltatót összehangolni, vagyis összehangolódni velük. Azt már tudjátok, hogy bulit nem lövünk le, még a torta kedvéért se! Megvárjuk, míg a vendégek jól kitáncolják magukat, elfáradnak egy kicsit a buliban, és kihasználva ezt a szusszanást, behozatjuk a tortát! Tehát amikor már kiderült, hogy mikor jön a torta, akkor – pontosabban előtte 20 perccel – szólunk a cateringnek. Azt már az este korábbi részén lecsekkoltuk, hogy lesz-e tüzijáték a tortán. Megkérdeztzük a DJ-t, hogy megvan-e a pár által leadott „tortás” zene, vagy ha nincs, akkor valami bulizós zenét kérj tőle ehhez, de valószínüleg úgyis tudja, ezer ilyet csinált… Szólj a fotósnak, videósnak, és persze a párnak. Aztán amikor eljön a pillanat, invitáld oda az ifjú párt és a násznépet (örömszülőket mindenképp!), ahová a torta érkezik . Jelezd a DJ-nek, hogy indulhat a zene, fotós/filmes, és tadaaam, jöhet a torta!

Majd pedig a tortavágásnál ízlésesen, humorosan és kedvesen „kommentáld” a vágás folyamatát, mozzanatait. A pár együt fogja a kést (kinek a keze van felül? Ő lesz a „főnök” a házasságban – nagy nevetés – de ugyanolyan fontos, hogy az alsó kéz irányít!). Nyugodtan veheted sportkomentátorra a figurát, és közvetítheted a tortavágást úgy, mintha mondjuk egy olimpiai döntőt közvetítenél a kedves nézőknek (a násznépnek). Mondjuk ahol épp egy magyar készül aranyérmet nyerni.

 

Az esküvői torta próbája az evés!

Érdemes a torta ízeit előre megtudni és megosztani a násznéppel, különös tekintettel az ételérzékeny vendégekre, akiket szinte minden esetben „mentes” torta vár. Az első szeletet a pár megkóstoltatja egymással. A násznép dönti el, hogy villával vagy kézzel tegyék mindezt – természetesen erről előtte a párral egyeztetünk! Mert ha kizárólag villával szeretnék megkóstoltatni a másikat, tilos felhergelni a tömeget arra, hogy szavazzanak, ugyanis nem titok, hogy mire szavaznak mindig, eláruljuk: NEM a villára…! A párral azt is meg kell beszélni, hogy ők szeretnék-e szeletelni a tortát a vendégeiknek, vagy a kedves felszolgáló kollégák segítsenek ebben. Az esetek döntő többségében ez utóbbi történik.

Menyasszony/menyecsketánc

Amikor egy 120 fős násznép várja a menyasszonytáncot, akkor érdemes pörgetni (mármint a programot, de tulajdonképpen a menyasszonyt is :)), és nagyon erősen kézben tartani az eseményeket. Hiszen ha minden vendég csak egy percig pörgetné a menyasszonyt, a matematika jelen állása szerint az 120 főnél nem kevesebb, mint 120 perc lenne.

Persze, ha a pár azt szeretné, hogy ne legyen limit, és mindenkivel annyit táncoljon a menyasszony, amennyit akar/tud, akkor erre nem kell figyelni. De ahhoz, hogy ne húzódjon el a menyasszonytánc, és ne váljon egy nagyon komoly, izzasztó és kimerítő sportteljesítménnyé, akkor sűrűn kell cserélgetni a „vásárlókat”. Arra azért figyeljünk, hogy a közeli hozzátartozók, örömszülők, nagyszülők rendesen kiélvezhessék a pillanatot. 

Végezetül pár jó tanács

Ez a blogcikk és az ingyenesen megtekinthető videó is sokat tud segíteni a „nullkilométeres” ceremóniamester-jelöltnek. De értelemszerűen nem tudjuk átadni az ÖSSZES tudásunkat… Jó hírünk, hogy ami most kimaradt a cikkből (pl: menyasszonyrablás, csillagszóró alagút, stb.) azt a videóban megtalálhatjátok. A legfontosabb, hogy a ceremóniamesteretek nyugodt, határozott, magabiztos, de szeretetteljes és jókedélyű ember legyen. Aki a problémákban nem a bajt, hanem a kihívást és a megoldandó feladatot látja. Aki imád és tud is improvizálni, akit nem lefagyasztanak, hanem felpörgetnek a váratlan helyzetek! Javasoljuk, hogy mindenképp legyen egy ember az esküvőtökön, aki mindent és mindenkit, mindenkor összetart. Ez lehet egy profi is (ez esetben ajánljuk magunkat), de tényleg lehet egy barát/ismerős is. A lényeg, hogy a fentiekben összefoglaltakat gondoljátok át, és ő is fontolja meg, hogy be tudja-e, szeretné-e tartani.

Fontos, hogy ne Nektek kelljen az esküvőtökön a felmerülő helyzeteket megoldani, hanem azokra legyen egy konkrét személy – vagy egy profi ceremóniamester. Ha nincs rá keret, akkor megteszi egy igazán rátermett, „beugró” CM is. A lényeg, hogy élvezzétek a Nagy Napot, és igyekezzetek átadni magatokat a pillanatoknak. Ne felejtsétek el a videót is megnézni, mert abban még több infót kaptok. Ha pedig az esküvőtök szervezése során, a többi részhez is jól jönne az iránymutatás, akkor ajánljuk nektek az Online Esküvő Kurzusunkat. A videó letöltéséhez az alábbi űrlapot töltsétek ki és már küldjük is. És ne feledjétek: éljetek boldogan, most és mindörökké, és persze: ESKÜDJETEK!