Nemrégiben újra nekiláttunk feltérképezni az ékszerek világát, és most ismét egy ilyen témájú cikket hoztunk Nektek. Hatalmas érdeklődéssel hallgattuk Simon Emesét, a Brilliante Diamonds alapítóját, aki különleges munkájáról, az aktuális trendekről és az etikus gyémánt ékszerekről mesélt nekünk.

Miért választottad épp ezt a hivatást, mit szeretsz legjobban a munkádban?

Simon Emese: Mindenképpen kézműves szakmát szerettem volna tanulni gyerekkorom óta. Valahogy mindig is vonzott minden, ami csillog, így pályaválasztáskor adta magát az aranyművesség, emellett motivált édesanyám egyik barátnője, aki ékszerész volt és többször bevitt a műhelyébe, ahol elvarázsolt az ékszerkészítés misztikája.

simon emese brilliante

Az már csak hab volt a tortán, amikor rájöttem, hogy jól kommunikálok az emberekkel, és nagyon szeretem, ha közösen találjuk ki, milyen egyedi ékszer készüljön számukra.

Az ékszer díszít, elkápráztat, csillogása szinte megbabonáz minket, de ezen felül nagyon fontos a funkcionalitás és a forma is. Elsősorban ez foglalkoztat – szeretném, ha darabjaimat akár generációkon át viselnék a vásárlóim.

Miből, hogyan született a Brilliante? Hol tartasz jelenleg?

Simon Emese: Már 27 évesen saját vállalkozást alapítottam Emese Ékszer néven, és a Brilliante tulajdonképpen e vállalkozás új, innovatív hajtása.

A Brilliante egyedi etikus gyémánt ékszerek készítésével foglalkozik. Jelenleg az elkészült mintakollekció bemutatása, bevezetése a cél, marketing munkák és fotózások teszik ki mindennapjaimat. Célom, hogy minél szélesebb réteggel ismertessem meg az Európában már befutott, de itthon még különlegességnek számító, etikus gyémántokat.

rózsaszín gyűrű gyémánt

Miben más az etikus gyémánt, mint a „hagyományos” gyémántok?

etikus gyémánt ékszer szett

Simon Emese: Az etikus gyémánt a tudomány ajándéka, amivel a természetben a gyémántképződés során végbemenő folyamatokat ellenőrzött körülmények között, laborban állítják elő. Az eredmény pedig nem más, mint egy valódi, de etikus gyémánt, amihez nem tapad vér, sem konfliktus, nem szennyezi a környezetet, hiszen teljesen ártalmatlan folyamatok útján született. Az etikus gyémánt minden kémiai és fizikai tulajdonságában egyezik a bányászott gyémánttal, azonban sokkal kedvezőbb az ára. Ezen felül hihetetlen szín- és formagazdagságot tud mutatni, nem is beszélve arról, hogy a kövek nagyobb méretének hála mennyivel mutatósabb ékszereket lehet vele készíteni ugyanabból az árból.

Mi volt a legkülönlegesebb kérés/ötlet, amivel megkerestek?

Simon Emese: Talán az egyik nem túl régi munkámat említeném: három testvér számára készítettem egy-egy platina pecsétgyűrűt, melyek összetartozásukat jelképezik. Mindegyik gyűrűt 3-3 gyémánttal dobtunk fel. Egyszerre volt megható és megtisztelő számomra ez a felkérés.

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb munkád?

Simon Emese: Egyik legemlékezetesebb munkám egy 2,5 karátos, csepp alakban csiszolt etikus gyémánt eljegyzési gyűrű volt. Elképesztő mérete miatt csodálatos darab született belőle, amiről viselője azt nyilatkozta, hogy álmai gyűrűje.

csepp forma etikus gyémánt gyűrű

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen felkéréseket kaptál már 2024-re?

Simon Emese: Az idei terv a Brilliante Diamond megismertetése az emberekkel még szélesebb körben, a gyémántkereskedő partnereimmel való jó kapcsolat ápolása és fenntartása, új partnerek megismerése és a nemzetközi ékszerkiállításon való részvétel (pl. Vicenza, München, Basel). Mindig keresem az új, inspiráló ötleteket, tudatosan igyekszem nyitottnak lenni a változó igényekre, és próbálok a trendekkel együtt mozogni. Ebben a szakmában a tradíciók és a kézműves hagyományok mellett elengedhetetlen a változásra való képesség. Emellett képben kell lenni a technikai fejlődéssel, ami ezt a szakmát is természetesen érinti (pl. 3D nyomtatás megjelenése az ékszeriparban).

három gyűrű etikus gyémánt

Lánykérés előtt az urak sokszor bajban vannak: nem tudják, hogyan válasszák ki a tökéletes gyűrűt párjuk számára. Tudsz ebben segíteni nekik?

Simon Emese: Igen, ezt ékszerészként én is érzékelem. Épp ezért kitaláltam egy megoldást, amivel megkönnyítem a vőlegények dolgát. Amikor bejelentkeznek hozzám, azt kérem tőlük, hogy fotózzák le kedvesük ékszeres dobozát, illetve készüljenek három olyan képpel, ami tükrözi szívük választottjának stílusát. Igazából ezek a képek az én dolgomat is nagyban megkönnyítik, hiszen így biztos lehetek benne, hogy a vőlegénnyel közösen megálmodott gyűrűt a menyasszony valóban szívesen viseli majd.

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor karikagyűrűt választ? Mik a legújabb trendek ?

Simon Emese: A hozzám forduló párok között vannak, akik teljesen egyszerű, akár „régimódinak” is nevezhető, féldomború karikagyűrűt keresnek, ám egyre többen kíváncsiak az újdonságokra: merészebben választanak követ karikagyűrűikhez, szívesen játszanak a matt-fényes felületekkel, egyedi véséseket szeretnének, vagy épp zománcberakással akarják egyedivé tenni gyűrűiket. Én minden egyéni elképzelésnek örülök, mert hiszem, hogy mindenképp érdemes kézzel készített karikagyűrűt választani a gépi tömegtermékek helyett.

rózsaszín etikus gyémánt

Szerintem az a legfontosabb, hogy a viseléshez megfelelő gyűrűt válasszunk. Aki tudja magáról, hogy nem tud rá vigyázni, ne válasszon cirkónia (műkő) berakásos gyűrűt, mert igen hamar elkopik, elveszti fényét. Ilyenkor, ha a bányászott gyémánt esetleg túl drága megoldás lenne, jó alternatíva az etikus gyémánt kedvezőbb árral, de ugyanazzal a keménységgel.

A legújabb trendeket én is figyelemmel kísérem és rendszeresen járok nemzetközi ékszerkiállításokra. Ezeken azt látom, hogy jelenleg nagy népszerűségnek örvendenek a színes kövek minden mennyiségben és formában. (Az etikus gyémánt ebben is különleges, hiszen minden színben elérhető.) Az anyagválasztás tekintetében a platina, illetve a rose, a vörös, a sárga és a fehér arany egyaránt népszerű – ami újdonság, hogy ezek akár kombinálva is megjelennek a karikagyűrűkben. Emellett egyre gyakoribb, hogy vésés formájában különféle szimbólumok kerülnek a gyűrűkre, továbbá ma már teljesen elfogadott, hogy a férfi és a női gyűrű akár különböző mintájú és stílusú is lehet.