A 2023-as szezon lezárultával felszabaduló energiáinkat – sok minden egyéb mellett – egy korábbi sorozatunk felélesztésének szeretnénk szentelni. Egymás után ülünk le interjút készíteni azokkal a szolgáltatókkal, akikkel számunkra is nagy élmény együtt dolgozni. Ahogy visszapörgettük a sorozat korábbi cikkeit, belefutottunk egy régi emlékbe, ami már-már a feledés homályába veszett, pedig még videó is készült róla! Attila még 2018-ban megpróbálkozott a gyűrűkészítéssel. Amellett, hogy jót mosolyogtunk ezen az emléken, eldöntöttük, hogy most elsőként az ékszerek világába szeretnénk kalauzolni Titeket, egy profi gyűrűkészítő mester jóvoltából. Fogadjátok sok szeretettel a Németh Karikagyűrű műhelytitkait!

Miért választottad épp ezt a hivatást, mit szeretsz legjobban a munkádban? Mit érzel küldetésednek?

Németh Bálint: Egészen kicsi koromtól ebbe az irányba vezetett az utam. Már gyerekkoromban is imádtam az aprólékos játékokat, az alkotást, megfigyelni a természetet, elmélyedni a részletek szépségében. Édesapám jól ismer – 16 éves koromban ő javasolta az ékszerész szakmát, aminél jobb választást ma már elképzelni sem tudnék.

Több, mint 15 éves szakmai múlttal rendelkezem ékszerészként és ékszerbecsüsként, és több száz pár karikagyűrűt készítettem. Amit leginkább szeretek a munkámban, az a kapcsolódás. Imádom, hogy minden párnak más a története, de egy ponton mindannyian egyeznek – ez a pont pedig a szerelem, és az, hogy együtt akarják leélni az életünket. Küldetésemnek érzem, hogy ezeket a csodás történeteket gyűrűkbe varázsoljam – izgalmas belső vésések formájában vagy épp drágakő ékítéssel az ékszer felületén. Mindig libabőrös leszek, amikor elképzelem, hogy a most készülő gyűrűket talán 100 év múlva a dédunokák fogják viselni, bennük a felmenőik számtalan gyönyörű történetével. Megtisztelő, hogy – ha átvitt értelemben is, de – a család részévé válhatok.

Miből, hogyan született a Németh Karikagyűrű? Hol tartasz jelenleg?

Németh Bálint: Korábban egy ékszerész szalont vezettem, de éreztem, hogy egy saját vállalkozással tudnám teljes mértékben megvalósítani az álmaimat. Így született meg a Németh Karikagyűrű, ami tulajdonképpen én magam is vagyok – egy klasszikus ékszerész modern szemlélettel. Ma már ötödik éve fogadom a házasulandó párokat a Szív utcai ékszerszalonomban.

Mi volt a legkülönlegesebb kérés, amivel megkerestek?

Németh Bálint: A szívemnek egyik legkedvesebb történet egy kívülről teljesen átlagos gyűrűé. Egy fiatal vőlegény klasszikus, féldomború aranygyűrűt kért tőlem. A páratlansága nem a külsőben, hanem a történetében állt: pontosan olyan gyűrűt kért, mint a legnagyobb példaképe, az édesapja karikagyűrűje. Az a gyűrű az édesapjával együtt végigkísérte az életét – számtalan szívet melengető emlék szimbóluma volt számára. Ez a történet összefoglalja a hitvallásomat: a karikagyűrű nem csak egy szép ékszer. Varázsereje van, hiszen összeköt egy életen át. Hogy egy gyűrű emellett tartós és kényelmes is, az számomra alap.

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb munkád?

Németh Bálint: Amire örökké emlékezni fogok, az természetesen a saját karikagyűrűink elkészítése, hiszen életünk végéig rajtunk lesz. A feleségem, Nóri az utolsó pillanatban gondolta meg magát – a kollekcióm egyik darabja helyett azt mondta, tervezzük meg közösen a gyűrűjét. Így lett neki egy századelős ihletésű, zöld gyémántos gyűrűje, melyet három lóhere, a mi közös szimbólumunk köt össze. Nekem pedig egy klasszikus féldomború, amit ma is büszkén viselek.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Németh Bálint: Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény a letisztult, ízléses gyűrűkre, melyek az esztétikumon túl praktikusak is, azaz tartósak és kényelmesek egy egész életen – sőt, még azon is túl. Jelenleg a feleségemmel, Nórival tervezzük az új kollekciót, rajzolunk, beszélgetünk és sokat sétálunk – így bukkanunk rá a legizgalmasabb inspirációkra. A művészettel átitatott környezetünk és a modern párok ihlette legújabb darabok hamarosan elérhetőek lesznek.

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor karikagyűrűt választ?

Németh Bálint: A pár csakis önmagára, befelé figyeljen, ne akarjon megfelelni, múló trendeket követni. A karikagyűrűikbe én a kapcsolatuk esszenciáját zárom; ez egy olyan varázslatos dolog, ami erőt ad majd minden probléma leküzdéséhez a házasságuk során.

A párok örök szerelmet fogadnak egymásnak, és én ehhez készítek ékszereket – időtlen karikagyűrűket szeretnék alkotni. Olyan gyűrűket, amik mindig, minden alkalomhoz és ruhához passzolnak. És ami még ennél is fontosabb: a viselőjükhöz is tökéletesen illeszkednek minden tekintetben. Amikor egy jegyespár eljön hozzám, mindig emlékeztem őket: A karikagyűrű ott lesz az ujjadon, ha mosogatsz, ha hegyet mászol, egy óriásit bulizol vagy épp a kisbabádat ringatod – egyszóval mostantól fogva mindig. A gyűrűim kényelmesek, az ujjra simulnak és az időtlen esztétikát képviselik. Emiatt a változó trendeket nem követem, klasszikus, letisztult, évezredek óta “divatos” irányt képviselek.