Cilinderesként minden esküvőn megdobban a szívünk. Minden boldog pár más és más, minden násznép telis-tele van érdekes emberekkel, és minden lagzin egy kicsit máshogy működnek még a legrégebb óta játszott játékaink is. Állatbarátként azonban van még valami, amitől még jobban ellágyulunk: amikor az esküvőn valamilyen formában tiszteletét teszi az állatvilág is! Nézzük, milyenek is az állatos esküvők!

Az állatos esküvők díszvendége: a pár házikedvence

A párjainknak kiküldött kérdőívben gondosan rákérdezünk, hogy van-e házikedvencük, és mindig majd’ elolvadunk a történetektől, amiket megosztanak velünk. Azt viszont még a legnagyobb állatrajongók is sokszor elfelejtik, hogy házikedvencük akár a nagy nap díszvendége is lehet. De ez tényleg megvalósítható? Naná!

Ha állatos esküvő az álmunk, a legkézenfekvőbb megoldás, ha házikedvencünket bevonjuk a kreatív fotózásba. Ebben az a legszuperebb, hogy fotóalanyként négylábú barátunknak igazából nem is kell különösen jól nevelnek lennie. Jó, persze, az nem volna túl jó, ha megcsócsálná a fényképész drága felszereléseit vagy rábogyózna a menyasszonyi ruhára, de igazából szinte bármilyen házikedvencet be lehet vonni a fotózásba a hüllőktől a degukon át a rottweilerekig. Lehet, hogy egy izgő-mozgó törpemalac megörökítése némi kihívást okoz a fotósnak, de ha előre átbeszéljük vele a fényképezés menetét, akkor nincs az a kőszívű fényképész, aki azt akarná, hogy Hópehelyke lemaradjon a képekről.

Ne feledjétek – az esküvői fotókat évtizedek múlva is előveszitek majd, és melegséggel tölti majd el szíveteket, ha visszaemlékeztek, hogyan is indult egykor új családotok. Épp ezért rendkívül fontos, hogy megörökítsétek a pillanatot.


Ha házikedvencetek különösen szociális és jól nevelt, akkor az esküvőn igazi díszvendégként is részt vehet. Az egyik legcukibb feladat, amire egy kutyát viszonylag könnyen be lehet tanítani, hogy ő vigye be a gyűrűket a ceremóniára. (Persze szólni kell a vendégeknek, hogy ne rejtegessenek dugi-pogácsákat a zsebükben, mert akkor a blöki figyelme erről az egyszerű feladatról igen könnyen elterelődik, és nekilát kunyizni.) Cilinderesként voltunk már olyan esküvőkön is, ahol a pár házikedvence még a násznépnél is tovább mulatott a tánctéren. Igaz, őt kevéssé érdekelte, hogy épp milyen zenére simogatják és játszanak vele a vendégek.

Természetközeli esküvői helyszínek – állatokkal

Ha odavagytok az állatokért, de nincs saját házikedvencetek (vagy esetleg nem óhajtja esküvői szórakoztatóegységként aprópénzre váltani cukiságfaktorát!), akkor az esküvői helyszín kiválasztásakor érdemes jó alaposan körülnézni. Egyre több szuper, természetközeli helyszín közül válogathattok, ahol a közeli erdő lakói (sok fakopáncs és mókus, remélhetőleg kevés vaddisznó) lesznek frigyre lépésetek tanúi. (Sajnos aláírni nem fognak tudni.) Ha négylábú helyett a kétlábú, tollas madárkákat kedvelitek, jó ötlet szétnézni az olyan helyszínek között, amelyek folyó- vagy tóparton találhatóak. A természet közelsége egészen más hangulatot ad az egész eseménynek, és természetesen a fotókon szuperül mutatnak a színes vízimadarak.

Egyre több helyszín és szolgáltató nyújt segítséget abban, hogy a nagy napotokon akár különlegesebb állatokat is vendégül láthassatok. Egy tavalyi párunk mindkét tagja élt-halt az alpakákért, úgyhogy egyértelmű volt, hogy az esküvőjüket is szeretnék e gyapjas állatkák társaságában tölteni. Naná, hogy egy fekete és egy barna alpaka kedves párosára esett a választásuk. Imádtuk!

Állati tematika a ruhákon és a dekorációban

Ha szeretitek az állatokat, illetve, ha van olyan állat, ami kiemelt szerepet játszik a kapcsolatotokban, az esküvőn a kisebb részleteket is állatos tematika köré tudjátok építeni. A vőlegény esetében ez lehet például egy állatos mandzsettagomb, kitűző, zokni vagy nyakkendő. A menyasszony számára viszonylag könnyű beszerezni állatos fülbevalót, medált. Az igazán bevállalósak akár a menyasszonyi ruhába is bele tudják szőni kedvenc állatos motívumukat – persze ehhez egy olyan esküvői ruhatervező kell, aki partner lesz ebben.

allatos-eskuvo-lepkes ruha
allatos-eskuvo-kacsacsoru

Az állatos tematikát a dekorációba is könnyen belecsempészhetitek. Ez történhet egy-egy apró részlet formájában (például az ültetőkártyákon szerepelhetnek kedvenc állatfiguráitok), de akár az egész dekoráció épülhet az állatvilág köré. Ha alapból természetközeli helyszín választotok, akkor lehet „erdei” vagy „tengeri” témájú a dekor. Gyönyörű asztali (és egyéb) díszek készülhetnek olyan természetes anyagokból, mint a tobozok, falevelek, makkok, illetve kavicsok, kagylóhéjak, kékes-zöldes árnyalatú üveggolyók. A dekorációt ilyenkor csak még inkább feldobják az ültetőkártyák között, az evőeszköz mellett vagy épp a torta tetején elhelyezett állatfigurák. Ehhez ötletet meríthettek a Cilinderesek Online Esküvőkurzusának dekorációval foglalkozó fejezetéből!

Ne feledd: a lehetőségeknek nincs határa – ma már mindenféle kellék könnyen beszerezhető, illetve a dekorosok is egyre nyitottabbak az egyedi elképzelésekre.

Az állatvilág nem cirkusz

Nagyon fontos megemlíteni, hogy vannak olyan állatos attrakciók, amik inkább kerülendők, ha szíveteken viselitek az állatok sorsát. Ez különösen igaz a galamb- és a pillangóreptetésekre. Az esküvőkre bérelhető galambokat sokszor embertelen körülmények között tartják. Az is probléma, hogy mivel e madarak többsége sosem volt még a szabadban, azzal, hogy a ceremónia részeként „szabadon engedjük” őket, esetleg valójában halálra ítéljük őket. A pillangók esetében a szállítás többnyire nem megfelelően történik, továbbá a nem honos fajok szabadon engedésével könnyen felborulhat a helyi ökoszisztéma.

Az esküvő tükrözze a Ti elképzeléseiteket

Ha az esküvőtökbe szeretnétek valahogy bevonni az állatvilág szereplőit, gondoljátok át az előttetek álló opciókat. Ne feledjétek: ez a Ti nagy napotok! Nektek kell eldöntenetek, milyen tematika és milyen jellegű ceremónia passzol Hozzátok a legjobban. Viszont ma már a lehetőségek egész tárháza nyitva áll előttetek, így nem kell lemondani egyedi elképzeléseitek megvalósításáról. Éljenek az állatos esküvők!

allatos-eskuvo-kutya
Fotó: Wolf Mária Photography