A legtöbb ember imád finomakat enni, inni, de általában a konyhában nem mozog tudatosan. Itt jön a képbe Németh Bálint chef, a Balint’s Pot alapítója! Bálint konyhájában a teljesen kezdők és a valódi konyhatündérek is biztos kezekben érezhetik magukat. Bálint elsődleges célja, hogy jól használható, gyakorlati tudást csepegtessen azokba, akik vele főznek, továbbá, hogy minél többekkel megoszthassa a gasztronómia iránti szenvedélyes szeretetét.

Miért választottad épp ezt a hivatást, mit szeretsz legjobban a munkádban?

Németh Bálint: Már az óvodában is az érdekelt legjobban reggel megérkezve, hogy mi az aznapi menü. Ha a kedvencem, vagyis reszelt sajtos vajaskenyér volt tejeskávéval, tudtam, hogy rossz napom már nem lehet. Igazából folyamatosan figyeltem, hogy milyenek az ízek, a színek. Gyerekkoromban például utáltam a hagymát, így kész csodának éltem meg, amikor anyukám egyszer egy jól sikerült pörköltre azt mondta, hogy ebben is van ám hagyma, csak „elfőtt”. Nem értettem, hogyan „tűnhetett el” a pörköltből a hagyma, de nagyon izgatott a dolog.

Németh Bálint chef

Azóta 20 év telt el, és sok különféle étteremben főztem Amerikában, Ázsiában, Mexikóban és itthon is. Hat éve kezdtem el főző-workshopokat, eseményeket tartani civileknek és cégeknek, mert a tanítás, az emberek ellazítása, kikapcsolása az, amire én születtem. A programok során főzünk, eszünk, iszunk, illetve – mivel immár 8 éve kávékkal is foglalkozom – kávézunk is!

„Gasztronomád” vagyok, tehát nincs fix munkahelyem. Vándorlok a világban: irodákban, erdőben és sok más helyen főzök vagy éppen kávét kóstoltatok. Ez néha nem könnyű, de szabad ember vagyok.

Németh Bálint chef

Mi volt a legkülönlegesebb kérés, amivel megkerestek?

Konyha nélkül kellett egy tanyánál 100 emberre főzni ötfogásos menüt, amiben vegán, illetve tej- és laktózmentes fogás is volt. Emellett Újházy-tyúkhúsleves (8 tyúkból!), marhapofa-pörkölt és vegán mexikói kukorica krémleves is szerepelt az étlapon! Végül sikerült mindent megfőzni, pedig azt hittem, lehetetlen lesz mindezt kivitelezni egy kitelepült konyhával.

burrito

Mi volt az eddigi legemlékezetesebb munkád?

Thaiföldön, Ko Phangan szigetén a Home Restaurantban főzhettem egy napot, ami után időszakosan felkerült az étlapra a marhapofa-gulyásom.

Van-e olyan emlékezetes sztorid, ami esküvőn, esetleg lány- vagy legénybúcsún esett meg Veled, mint chef?

lánybúcsú

Az egyik lánybúcsún, bár a menyasszony külön kérte, hogy NE legyen chippendale fiú, poénból beöltöztem rendőrnek.

A menyasszony tiszta ideg lett, de én szerepben maradtam, leültettem, mögé bújtam, közel hajoltam a füléhez és megkérdeztem: „Van kedved egy jót főzni velem?” A társaság ekkor elkezdett nevetni, így lassan a menyasszonynak is leesett, hogy ez a program nem az a program…

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen felkéréseket kaptál már 2024-re?

Jelenleg éppen négy gourmet hamburgeren dolgozom, amiket Budapesten, illetve Kecskeméten is fognak árulni. Van közte amerikai marhahús, kacsa, bárány és mangalica burger is. Újabban pop-up kávézókat csinálok cégek irodájában, ahol kellemes zene és hangulat mellett három órán át jöhetnek beszélgetni, kávézni, teázni, forró csokizni, lazulni az emberek.

Emellett, szeretném építeni a social jelenlétemet. Már elértem majdnem 40.000 követőt a TikTokon, 20.000-et YouTube-on és 14.000-et Facebookon. Ezt igyekszem minél ügyesebben kiaknázni.

Ha pedig minden jól megy, ősszel jöhet ismét egy pár hónapos ázsiai utazás.

Szerinted mire figyeljen az esküvőre készülő pár, amikor a chef vagy a barista kiválasztása van soron?

Limpár Imre, a karriertanácsadóm mondta egyszer, hogy a legfontosabb, hogy van-e „szemcsillogás”. Ha nincs, ha a pár egy megtört, kiégett, fáradt embert lát, aki nem is figyel rájuk, csak számokat, adatokat kérdez, de nem fontos neki az egész, jobb, ha ennyiben hagyják a dolgot.

Ha van „szemcsillogás”, vagyis ha működik a kémia, jók a referenciák és lelkes, érdeklődő az illető, akkor őt kell választani, bármennyibe is kerül. Emellett meg kell kóstolni, amit készít. Ha egy pár egyedibb, érdekesebb megoldásokra vágyik, érdemes megkeresni azt, aki valóban meg tudja valósítani a vágyott végeredményt.

konyha Németh Bálint
konyha Németh Bálint

Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdik az esküvőjüket szervezni?

A mai világban rengeteg ember érzékeny vagy allergiás bizonyos hozzávalókra, összetevőkre, emellett egyre többféle igény van a boroktól a kávén át a vegán megoldásokig. Szerintem fontos, hogy a pár ne „őrüljön bele” ebbe, de persze azért figyelni kell a részletekre. A magyar ember sokszor az ételekre és italokra emlékszik a leginkább: „Uh, az a töltött káposzta éjfélkor az Évi esküvőjén, életem legjobbja volt.” Én arra törekszem, hogy a vendégek még sok ideig emlékezzenek rá, milyen finomakat ettek-ittak az esküvőn!