A koronavírus számtalan iparágat cibált meg, és tett tönkre, többek között az esküvők világát is felborította. A párok, és a szolgáltatók együtt szenvedik el a hatásokat. Milyen hatásokat? Mi lehet a megoldás? Ezt jártuk körbe a 0. podcast adásunkban.

 Az esküvők, és a párok a koronavírus árnyékában

Ceremóniamesterként pontosan látjuk, hogy egy szerelmes pár mennyi időt, energiát, érzelmet és pénzt fektet az esküvőjük szervezésébe. Ezért teljes mértékben megértjük, és átérezzük, hogy mekkora, milyen mélységű probléma számukra, ami most történik, amikor teljesen le kell fújni, vagy elcsúsztatni a Nagy Nap időpontját, és szinte elölről kezdeni az egész esküvő (át)szervezést.  

Viszont azt gondoljuk, érdemes az első sokk után egy lépést hátra lépni, kicsit megnyugodni, és megnézni, hogy mit lehet tenni. Arra kell koncentrálni, ami VAN, és nem arra, ami nem lesz, nem volt, vagy nincs. A legfontosabb, hogy ott vagytok egymásnak. Most még erősebben szorítsátok egymást kezét: el sem hinnétek, hogy együtt mi mindenre vagytok képesek! Bármilyen nehéz is, koncentráljatok az apró örömökre, a jó dolgokra, a mindennapi boldogságmorzsákra! Szupererővel bíró kettősötök eleve elég erős alap ahhoz, hogy együtt a továbblépésen, az újjáépítésen kezdjetek el gondolkodni. Nézzük, mit lehet tenni. 

Alapvetően a híradásokból az derül ki, hogy a legnagyobb veszélyben azok az esküvők vannak, amik 2020 június végéig kerültek (volna) megrendezésre.  Persze senki sem tudja, hogy mi fog történni az elkövetkező 1-2 hónapban. De az biztos, hogy érdemes kicsit „előre menekülnie”, és még időben elkezdni az új időpont keresését.

A mi április-május-júniusi párjaink túlnyomó része idén őszre, vagy télre csúsztatja az esküvőt, de az abszolút biztonsági játékosok 2021-re rakják át az időpontjukat. Természetesen az ő esküvőjüket 2020-as áron vállaljuk 2021-ben is.

Sok párunk még kivár – ők a legoptimistábbak, és mi velük vagyunk, bízunk benne, hogy nekik lesz igazuk, és akár már május végén, június elején újraindulhatnak az esküvők! Pont a minap beszéltünk egy párral, ők 2021-re tervezik az esküvőjüket (nem a korona vírus miatt, hanem amúgy is ez volt a terv), a vőlegény mentős. Ő azt mondta, hogy van arra némi esély, hogy májusra enyhül a járvány, és feloldják majd ezeket az intézkedéseket.

Tehát összefoglalva: nem tudunk semmit biztosan, csak azt, hogy nem tudunk semmit biztosan. Viszont egy valamit biztosan tudtok tenni: átcsúsztatni az esküvőtök időpontját őszre, vagy a következő évre.

Az esküvői szolgáltatók, és a koronavírus esete

Fontos arról is beszélnünk, hogy nem csak a párok, de a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan, most az esküvői szolgáltatók is óriási bajban vannak. Mi, a Cilinderesekkel, az eddigi valaha volt legjobb évünkre készültünk. Egy dübörgő szezonnyitás, és 140 lefoglalt esküvő várt ránk, és mi pedig startra készen és szívrepesve vártuk, ott legyünk, és feleljünk a hangulatért. Természetesen ezek jelentős részét nem veszélyezteti ez a rendkívüli helyzet. De anyagilag az hatalmas érvágás nekünk, és a többi szolgáltatónak is, hogy kiesik a szezon első 2-3 hónapja.

Tekintve, hogy az esküvői üzletben multik helyett főleg mikrovállalkozások működnek, egyéni vállalkozók dolgoznak, ezért nincs olyan tőketartalék szinte senki mögött, hogy könnyedén átvészeljünk egy ilyen krízist.

Azt gondoljuk, hogy a legfontosabb ebben az esetben is, hogy igyekezzünk higgadtak maradni. Nagyon fontos, hogy a párok és a szolgáltatók kommunikáljanak egymással, próbáljanak megoldást találni úgy, hogy mindkét fél „sérülésmentességét” tartsák szem előtt, a megfelelő empátia pedig elengedhetetlen ezekben a nehéz időkben. Jelen pillanatban kármentésről lehet csak beszélni, és az a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb veszteséget elszenvedve keveredjünk ki mindannyian ebből a sza… slamasztikából. 

Konklúzió

Figyeljetek oda egymásra. Szeressétek egymást, és szeressétek a többieket. Fontos az empátia. Ne hagyjátok, hogy egy ilyen vírus – még ha koronás is – a kedvetek szegje. Ne feledjétek: minden nehézség csak arra vár, hogy megoldjuk őket, és miután ez sikerült, megerősödve kerülünk ki belőle! Mossatok kezet, minél kevesebbet menjetek emberek közé, ne halmozzatok fel élelmiszert, tartsátok be a szabályokat, és egyetek sok fokhagymát! Az izgalmas részleteket pedig a podcast-ból tudjátok meg. Hallgassátok, és váljék egészségetekre! És persze: esküdjetek!