Amikor cilinderes ceremóniamesterként leülünk a házasodni készülő párjainkkal átbeszélni az esküvőjükről dédelgetett álmaikat, no és persze a Nagy Nap előzetes forgatókönyvét, van egy visszatérő mondat, ami a legtöbb párunktól elhangzik. Ez pedig a következő, idézzük: „Jajj, nagyon izgulunk a nyitótánc miatt… egyáltalán nem vagyunk jó táncosok!” Mi pedig most összefoglaljuk Nektek, miért is nem kell nagyon (csak egy picit, és csak ha szeretnétek) izgulni az esküvői nyitótánc miatt. Sőt, cikkünk végén kiderül, hogy milyen alternatívákat ajánlunk a hagyományos nyitótánc kiváltására.

Miért „nyitó” az esküvői nyitótánc?

Az esküvői nyitótánc, nem túl meglepő módon megnyit valamit, méghozzá az est egyik legfontosabb programpontját: a bulit. (Ami a vacsora után kezdődik, mert éhesen senki nem szeret semmit csinálni, főleg nem bulizni!)! Ezért hol máshol, mint a táncparketten történik?!

Amennyiben a hely adottságai és a koreográfia is megengedik, akkor a násznép a táncparkett szélén félkörben (cilinderes szakkifejezéssel élve „nagykifliben”) elhelyezkedik. Egész egyszerűen azért, hogy jobban lássanak, és hogy ők is részesei legyenek ezeknek a szép pillanatoknak, ami az esküvői nyitótáncotok. Most biztos azt gondoljátok, hogy a „bot lábatokkal” bizonyára semmi szépet nem tudnátok művelni, pedig de igen! Ha mégis úgy döntötök, hogy semmiképp nem táncoltok, mindjárt mondunk (írunk) néhány alternatív „nyitótánc-elkerülő” megoldást!

Ja igen, és elárulunk egy titkot: a nyitótánc valójában körmönfont módon ahhoz is „kell”, hogy a vendégeket a táncparkettre csalogassuk. És fontos, hogy a táncotok után „ott is tartsuk” őket egy fergeteges bulival. Úgyhogy a nyitótáncot nevezhetnénk „csalitáncnak” is…

Szerelmes andalgás, azaz a legszebb Medvéék legszebb nyitótánca

Bátorítunk Benneteket arra, hogy ne féljetek a nyitótánctól, és főleg, ne gondoljátok túl. Ha abszolút tánc-fóbiátok van, nyugodtan felejtsétek el a tánctanárokat, még véletlen se nézegessetek nyitótáncról videókat, mert itt a megoldás: a szerelmes andalgás.

Kiválasztjátok a kedvenc lassú számotokat (mondjuk, amire szerelmetek hajnalán az első csók elcsattant, vagy valamilyen másik szép emlék köt Benneteket), a násznép tagjai nagykifliben… izé… félkörben. Ti pedig szerelmesen (ez úgyis menni fog, hisz máshogy nem is tudtok) egymásra néztek, és közben összebújva lassúztok! Andalogtok. Romantikusan dülöngéltek, kettőt jobbra, kettőt balra. Cammogtok, mint medvék. 🙂 Imádni való módon! Közben a világ megszűnik számotokra! Gondoljátok, hogy csak ketten vagytok, egymás karjaiban ringatóztók egy gyönyörű dalra… És az egész nem tart tovább mint egy pillanat. Na jó, mondjuk 10 pillanat. Húsz másodperc. Nem is kell több. Meg is volt az esküvői nyitótáncotok, gyönyörű volt, ahogy Ti is, a vendégeitek elolvadtak a látottaktól, és a buli pedig már indult is…!

A klasszikus, koreográfiás nyitótánc

Kerestek, és találtok egy tánctanárt (hacsak Ti magatok nem vagytok azok, de ebben az esetben úgyis mindent tudtok a témáról… :), aki aztán megtanít Nektek egy zseniális táncot. Lehet keringőzni (mint egy igazi hercegnő a hercegével), vagy lehet bármilyen lassú zenére betanulni egy koreót.

Fontos: ezt a koreográfiát csakis Ti és a tánctanárotok tudja, tehát a násznép tagjani nem. Ezért aztán kár izgulni, hogy „elrontjátok”, hisz ők úgysem ismerik a lépéseket, úgyhogy nekik – még ha esetleg elvétetek egy lépést – olyan lesz, mintha az a koreográfia része lenne! A táncmozdulatokat saját magatok is megtervezehetitek tanár nélkül, az interneten rengeteg ötletet, táncot találtok, és csak össze kell válogatnotok a számotokra legkedvesebbet, és leg-eltáncolhatóbbat!

Lassúzás, ami átcsap őrületbe – bohém esküvői nyitótánc

Szóval egy szép, andalgós számra elkezdtek táncikálni, majd pedig egy váratlan fordulattal hirtelen átcsak a koreótok egy igazi bulis, riszálós, ugrálós, modern táncba! Itt aztán meg lehet őrülni, engedjétek el magatokat! Ez a típusú nyitótánc a „legbulibarátabb”, hisz a pörgős befejezéssel a násznép is óriási kedvet kap Tőletek a táncra, és a buli magától (és Tőletek) indul!

Apa-lánya, Anya-Fia tánc

Nagyon megható pillanatok, amikor a szüleiteket is felkéritek táncolni. Erre a legalkalmasabb időpont a nyitótáncotok előtt, vagy után van. Általában a menyasszonyok táncolnak az édesapjukkal, aminek a végén, mintegy szimbolikusan, átadja az édesapa az ifjú férjnek a kislányát.

Ha szeretnétek nagyobb hangsúlyt fektetni a szülőtáncra, akkor mindenképp a nyitótáncotok előtt (l)ejtsetek sort erre, egy külön zenére. Szép gesztusként egymást szüleit is felkérhetitek, miután a sajátotokkal már táncoltatok, a nyitótáncotok legvégén.

Cilinderesek

Ha végkép lemondtatok az esküvői nyitótáncról…

…akkor íme néhány tipp, mivel lehet beindítani a bulit:

  • táncpárbaj – lehettek Ti a zsűri: a vendégeket két csoportra osztja a ceremóniamesteretek, és a DJ 20-20 másodpercet játszik egy-egy dalból, a csapatok pedig beleadják a legjobb tudásukat a táncikálásba! Természetesen eredményhirdetéskor – hogy, hogy nem – döntetlen eredmény születik legtöbbször, a buli pedig folytatódik!
  • Just Dance! – a Youtube-on több ilyen videó is található, ahol egy ismert zenére animálják a tánclépéseket. Ekkor nincs más dolgotok, mint kiválasztani a Nektek kedves zenét/videót, és visztek az esküvőre egy laptopot, és intéztek projektort. Az esküvő előtt ki is próbáljátok, hogy rendesen működik-e az összeköttetés a laptop és a projektor között!), és/vagy mindezt a DJ-tekkel beszélitek meg.

A Nagy Napon aztán a nyitótáncnál elő a projektort, a násznép egy csapatként feláll a táncparketre, és a projektoron látott lépések alapján táncolják el a buli első táncát! Igen, Veletek (és legtöbbször a cilinderes ceremóniamestert is berántják a vendégek…) együtt, de a szeretteitekkel együtt táncolni mindig jobb, mint egy „klasszikus” nyitótánc, ahol mindenki Benneteket néz.

  • Szerelemvonat – legyetek a mozdony, és mágnesként gyűjtitek össze az első táncra a vendégeket! Sosem megy ki a divatból, és tapasztalatunk szerint nagyon sokan imádják! Aztán fontos, hogy tekeredjetek egy nagy csigává a táncparkett közepére! Mire odaértek, addigra a DJ már nyomja is a következő, bulis dalt, amire természetesen mindenki ott marad a táncparketten, Veletek!

A lényeg, nincs mitől félnetek hát, a buli így is, úgy is megnyílik, de ha van ehhez egy nyitótáncotok, az még jobb, szebb, emlékezetesebb. És ne feledjétek a kulcsmondatot: aznap, azon a helyen, (ifjú)páros nyitótánc kategóriában Ti lesztek a legjobbak! Úgyhogy hajrá, elő azokkal a táncoló talpakkal…!