Jakab Gergelyt, a Jakab Photo & Art alapítóját szép lassan szippantotta be az esküvők mesebeli világa. Különleges stílusa és a portréfotózás iránti lelkesedése a hozzá forduló jegyespárok figyelmét is egyből megragadja, aminek Gergely kifejezetten örül. Gergely szerint ugyanis a pár és az esküvői fotós közötti „kémia” nélkül lehetetlen igazán különleges képeket készíteni.

Miért választottad épp ezt a hivatást? Hogyan jött létre a Jakab Photo & Art?

Jakab Gergely: Már gyerekkoromban vonzott az, hogy minden fontos eseményt megörökítsek magam körül. A fotózás hosszú időn keresztül a hobbim volt, majd szinte magától indult be a vállalkozásom baráti megkeresések alapján. Először Kézműves Fotó „márkanév” alatt kezdtem dolgozni, majd gondoltam egy nagyot, és 2022. február 22-én teljesen új névvel, illetve egy letisztultabb, elegánsabb arculattal rukkoltam elő: ez lett a Jakab Photo & Art.

jakab gergely esküvői fotós

Mit szeretsz legjobban a munkádban? Mit érzel küldetésednek?

kreatív fotó erdő

Jakab Gergely: Esküvői fotósként azt szeretem legjobban a munkámban, hogy minden megbízás alkalmával egy újabb történetnek lehetek részese. Küldetésemnek érzem, hogy a Nagy Nap történéseit a maguk teljességében adhassam vissza a legjobb pillanatokon keresztül. Szeretném, ha a képeim évtizedek múlva is megállnák a helyüket.

malom kreatív fotó

Mi volt a legkülönlegesebb kérés/ötlet, amivel megkerestek?

Jakab Gergely: A legkülönlegesebb – és egyben komoly kihívásokat is tartogató – feladat egy airsoft fegyverekkel történő menyasszonyrablás lefotózása volt. Mivel teljes sötétségben, valamint hang- és füstgránátok kereszttüzében zajlott, ezért nem volt egyszerű a feladat, de sikerült megörökíteni.

menyasszonyrablás
menyasszonyrablás

Szintén vicces történet volt, amikor egy száguldó kabrió hátsó ülésén állva kellett fotóznom a menyasszonyt. Ez úgy történt, hogy a pár a kreatív fotózásra ezzel a lélegzetelállító kocsival érkezett, mire én vérszemet kaptam, és azonnal felvetettem, hogy tök jó lenne csinálni néhány autós képet. Szerencsére nem kellett sokáig győzködnöm őket: pár perc múlva már 80 km/órás sebességgel robogtunk, én pedig hátul imbolyogva kattintgattam a gépet. Bár a szembejövő autósok leesett állal bámulták a mutatványt, végül minden simán ment, a képek pedig magukért beszélnek!

Mi volt az eddigi kedvenc esküvői helyszíned?

Jakab Gergely: A keszthelyi Festetics Kastély belső tereiben történő fotózás volt az eddigi legelegánsabb kreatív fotózásom. Azért különleges ez a helyszín, mert a kastélyban rengeteg különböző terem és helyiség található, melyek berendezése más és más, így eltérő hátteret szolgáltatnak a képek számára. Különösen látványos a kastély könyvtárszobája és a tükörterem. Emellett van a kastélyban egy régi falépcső, ami egyébként el van zárva a látogatók elől, azonban kreatív fotózás során meg lehet kérni az illetékeseket, hogy néhány kép erejéig beengedjék a fotóst és a párt.

esküvői fotós keszthely

Van-e olyan emlékezetes sztorid, ami esküvőn esett meg Veled?

Jakab Gergely: Egyszer egy nagy csoportképet egy hosszú stégre terveztünk, ami a beállítás közben egyszer csak megmozdult a tömeg alatt. Mondanom sem kell, hogy a násznép gyors futásnak eredt. Szerencsére senki sem landolt a vízben, és végül a csoportkép is szuperül sikerült.

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen felkéréseket kaptál már 2024-re?

Jakab Gergely: Szeretném a vállalkozásomat létszámban bővíteni, illetve egy-egy nemzetközi felkérésnek is örülnék. 2024-re változatos helyszínekre kaptam már meghívást, pl. a Balaton környékére, a Fenyőharaszti Kastélyszállóba és a Dudok Rendezvényházba.

Vannak fotós projektjeim a RAM színház, a Millenáris és a Bálna megbízásából is. Emellett, nem titok, hogy helyi lakosként nagy kedvenceim a ráckevei programok és események dokumentálását célzó felkérések.

ráckeve néptánc
ráckeve koncert

Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdik az esküvőjüket szervezni?

Jakab Gergely: Elsősorban ne az árak, hanem az érték alapján döntsenek. Sajnos megszaporodtak az utóbbi időszakban azok a horror sztorik, amikor olcsó szolgáltatóval megjárták a párok, és utólag már nem lehetett megoldani a problémákat.

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor az esküvői fotós kiválasztása van soron? Melyek azok a fontos kritériumok, amik alapján döntsenek?

Jakab Gergely: A legfontosabb, hogy mindig legyen egy találkozó videokonferencián keresztül vagy személyesen. Mivel az esküvői fotózás egy nagyfokú bizalmon alapuló szolgáltatás, ezért fontos, hogy a szolgáltató és a pár egy hullámhosszon legyenek.

Emellett a másik nagyon fontos dolog, hogy ne csak a „best of” képeket nézze meg a pár a fotós honlapján, hanem teljes galériákat is kérjen el. Szánjanak időt arra, hogy végignézzék, miként örökíti meg az adott esküvői fotós a készülődést, a vendégvárást, illetve az esti bulit. Ideális fényviszonyok között, szép időben, gyönyörű környezetben és jó felszereléssel szinte mindenki el tud kapni egy-egy szuper képet. Ezzel szemben zárt téren, esetleg rossz időben sokkal nehezebb dolga van a fotósnak. Épp ezért fontos, hogy a pár meggyőződjön arról, hogy a választott fotós helyt fog tudni állni még akkor is, ha esetleg nem ideálisak a körülmények.

készülődés

Én több teljes galériát is feltöltöttem a honlapomra, és első körben mindig megkérdezem a párt, hogy látták-e milyen stílusban dolgozom. Én a fotók nagyjából 5-10%-át fekete-fehérben készítem, ugyanis az érzelmekkel teli pillanatoknak jól áll ez a fajta „drámaiság”. Ezek a képek valahogy különlegesebbek és meghatóbbak egy színes fotónál, és ezzel, szerencsére, az eddigi párjaim is mind egyetértettek.

esküvői fotós monokróm
esküvői fotó monokróm