Mindenmentes esküvői tortát szeretnétek? Egészséges édességekkel és mennyei ropogtatnivalókkal szeretnétek elkápráztatni a násznépet és főleg magatokat? Ismerjétek meg Nyerges Dórit, aki nem csak szép és finom, de glutén-, tej-, cukormentes és vegán finomságokat alkot!

Cilinderesek: Miért választottad épp ezt a hivatást, mit szeretsz legjobban a munkádban?
Nyerges Dóri: Hosszú úton jutottam el az igazi szerelem hivatásomhoz – klasszikus „anya lettem pályaelhagyó“ vagyok. Ugyan agrármérnöki végzettségem van, bankárként kezdtem dolgozni diploma után, és amikor a gyerekeim születése után visszamentem dolgozni, kivonult az országból a bankom… Azt hiszem, sorszszerű esemény volt ez. Biztosan tudtam, hogy ezt a fajta „multis” életmódot nem akarom élni, mert részt szeretnék venni a gyeremekeim életében, nem csak képekről nézni az ovis anyák napi műsort. Így alakult, hogy a szüleim rostalékforgalmazó cégében kezdtem dolgozni.

Ez a termék a gluténmentes lisztek minőségén javít és sokkal finomabb sütemények készülhetnek vele, teljesen természetes alapanyagokból. Ahhoz, hogy ezt a rostot értő módon tudjam ajánlani, meg kellett ismerkednem a gluténmentes sütés rejtelmeivel. A sütés szeretetét még gyerekkoromban, nagymamám konyhájában szívtam magamba szinte láthatatlanul. Hamarosan egyre többen kérdezték, hogy lehet-e valahol kapni a kóstolókra készített muffinjaimat, így adódott az ötlet, hogy egy ilyen jellegű műhelybe vágjak bele. A elején csak muffinokat készítettem kisebb kávézók részére, aztán a paleo forradalom berobbanása után elkezdtem sütiket, kenyereket is készíteni. Azonban végig volt bennem némi kétkedés (saját tapasztalatok alapján), hogy a paleo a kezdeti (sok olajos magot felhasználó) formájában nem lehet jó, mivel nagyon sokan allergiásak rájuk.

Szép lassan elkezdtem kikísérletezni azokat a paleo és mégsem olajos mag alapú receptjeimet, amik a mostani tortáim alapjait képezik. Számomra alapvető fontosságú – az alapanyagok minőségén felül – hogy az édességeim kizárólag természetes alapanyagokból, nagy odafigyeléssel és szeretettel készüljenek. Emellett az egyéni igényeket is maximálisan figyelembe veszem. A tavalyi évben kezdtem kacsingatni az esküvők felé és nagy boldogságomra sokan bízták rám a tortáik, desszertasztalaik elkészítését. Bevallom, teljesen beszippantott ez a világ. Az ember szinte „másállapotban“ van ilyenkor, hogy egész biztosan a maximumot hozza ki magából és a 

készülő finomságokból, hogy a Párnak tényleg csak az „ízlelésre“ kelljen figyelnie, semmi másra! És amit a legjobban szeretek: a visszajelzéseket és köszöneteket, amit egy torta, megrendelés után kapok akár kedves szavak, akár boldog mosolyokat, csillogó szemeket mutató fényképek képében! Ezek adják a motivációt, amikor szombat reggeleken, hajnali 5-kor már tortát díszítek – és imádom!

Szerinted mire figyeljen a pár, amikor (mindenmentes) torta-, sütikészítőt választ, melyek azok a fontos szempontok, amik alapján döntsenek?

Mivel mostanság sajnos nincs olyan család vagy baráti társaság, amelyben ne lenne valaki, aki valamilyen élelmiszerallergiával, érzékenységgel küzd vagy csak egész egyszerűen egészségi megfontolásból nem fogyaszt glutént, tejet, tojást vagy cukrot, majdnem minden esküvőre készül „mentes“ torta. Sajnos, van egyfajta ellenérzés ezekkel szemben, mondván amiből hiányzik valami, az nem lehet finom! Az én célom az, hogy ezt megcáfoljam, hiszen aki nem tudja, hogy ilyet eszik, általában észre sem veszi, csak azt, hogy elfogyott. 

Amit fontos szem előtt tartani (leginkább gluténérzékenység esetén), hogy a készítő cukászat milyen alapanyagokkal dolgozik. Emellett egyeztetni érdemes, hogy a műhelyben egy légtérben készülnek–e a mentes sütemények a többivel vagy elkülönítetten. Sokszor egy személyes beszélgetésből pár mondat alatt kiderül, hogy „profi-e” a cukrász, ezért én mindig javasolnék egy ismerkedős megbeszélést!

Mitől egyediek az alkotásaid? 

Az évek folyamán kialakult egy saját stílusom, amit a tortáimon megjelenítek – és ez persze velem együtt folyamatosan változik is. Akik tőlem kérnek tortát, általában csak a körvonalakat és leginkább a „mentesség“ alapjait adják meg és rám bízzák a megvalósítást. Mivel mindig találkozom esküvő előtt a Párral és az esküvőig folyamatosan egyeztetünk, a végleges forma sokszor csak akkor áll össze, amikor befejezem a tortá(ka)t. Igyekszem mindig belecsempészni valami olyasmi apróságot, ami a tortát a Párnak még személyesebbé és szerethetőbbé teszi!

Melyik volt az eddigi kedvenc esküvői helyszíned/legemlékezetesebb munkád?

Minden munkámat szívből szerettem, hiszen ezt nem lehet „félig“ csinálni – vagy benne vagyok 100%-ig, vagy inkább nem is csinálom. Kedvenc helyszínem tavaly a pusztazámori Öreg Tölgy Kastély volt. Pont Pünkösd napján volt ott egy csodás esküvő, ahová – szokás szerint – Férjem segítségével szállítottuk ki a tortákat. A szavunk is elállt, hogy micsoda kincsek vannak elrejtve kis hazánkban fél órányira Budapesttől! Azóta is remélem, hogy „kirándulhatunk“ idén is arrafelé!

Milyen jó tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdik az esküvőjüket szervezni? Mindenek előtt keressenek egy szuper esküvőszervezőt és beszéljék át vele az ötleteiket, gondolataikat, kétségeiket, mert lehet, hogy egy sima Skype-os konzultáció alatt sikerül egy csomó mindent leegyszerűsíteni és helyre rakni! A másik, hogy ne akarjanak mindent maguk csinálni, hiszen a Nagy Nap róluk kell hogy szóljon, nem a telefonok felkapkodásaról vagy ne adj’ Isten, problémamegoldásról! Élvezzék, hogy őket ünnepli mindenki, és ünnepeljék ők is egymást!

A Cilinderesek sütiket készítettek Dórinál, az erről készült videót ide kattintva nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=XHhMUv_80e0&t=6s 

Név: Sweetdelight Budapest 
Szolgáltatás: glutén-, tej-, cukormentes és vegán torták, desszertasztalok
Elérhető: Budapest és vonzáskörzete 
Nyerges Dóra | +36204647493 |  sweetdelightbudapest@gmail.com