Ha olyan játékot szeretnétek az esküvőtökre, amiben nem Ti „szerepeltek” hanem inkább a násznépet mozgatja meg, és/de Rólatok szól, akkor a Ti játékotok egyértelműen a „Ki tud többet az ifjú párról?” kvíz, leánykori nevén: esküvői kvíz. 🙂 De hogyan érdemes játszani, hogy igazán szórakoztató legyen, és mik azok a fontos dolgok, amikre figyeljetek a játék összeállítása, és levezénylése közben? Csokorba szedtük Nektek a tudnivalókat, reméljük, cikkünk igazi Kvíz-választó lesz!

Egy korábbi posztunkban már érintőlegesen beszéltünk az esküvői kvízről, akkor az esküvői játékok részeként említettük. De mivel azt tapasztaljuk az esküvőkön, hogy óriási sikert arat, ezért arra gondoltunk, megérdemel egy saját posztot. 

A kvíz játék fajtái

esküvői kvíz

1. Papír alapú esküvői kvíz

A legismertebb mind közül. Igazi klasszikus, egyszerű és nagyszerű megoldással: összerítok 10-12 kérdést (többet nem érdemes, mert így marad igazán feszes a tempó, és éber a figyelem). Megadtok mindegyikhez 3 rossz és az 1 jó választ. Ha döntetlen az eredmény, érdemes egy ún. „szétlővő” kérdést kitalálni (ez a kvíz minden formájára igaz), amire saccolni kell a választ, és az nyer, aki legközelebb jár az igazsághoz!

Kinyomtatjátok, és a vendégek/asztaltársaság bekarikázza a szerintük helyes. Pl.: Melyik patak partját gyújtotta fel a vőlegény (based on a true story… 😀) Akkor igazán izgalmas, és szórakoztató, ha tényleg nehéz kérdéseket írtok össze, amin gondolkodni kell, és nem (biztos, hogy) mindenki tudja a választ. Ez egy igazán jó csapat-összekovácsoló játék. Az asztaltársaságok közösen törik a fejüket, mi lehet a jó válasz. Ha szerencséjük van, akkor pont ott ül velük valaki, aki mondjuk épp tudja, hogy például mi a neve a pár közös szobanövényének, vagy hogy milyen becenéven szólítják a másikat. A kvíz tehát jellemzően egy üldögélős, beszélgetős asztaltársaságot összehozó szellemi vetélkedő, ahol fontos, hogy mindig van nyeremény! Imádnak versengeni, és nyerni! A nyertes csapat mondjuk elmehet Veletek egy közös túrázásra. De a kedvenc borotok/csokitok is lehet az áhított nyeremény!

Ezt a játékot érdemes vacsora előtt/vége felé játszani. Így lehet oldani az est elején még néha tapasztalható feszengést, és meggyorsítani az ismerkedést az asztaltársaságokon belül.

2. Székfoglalós esküvői kvíz

Itt a legfontosabb, hogy mindenki figyelmét megragadjuk. A játék lényege ugyanaz mint a fenti papír alapú feleletválasztós kérdéseknél csak itt egyszerre, egy időben játszik mindenkit.

A játékhoz szükségünk lesz egy székre, amit jól látható helyre kiteszünk, mondjuk a főasztal elé. Felolvassuk a kérdést, és aki tudja, vagy azt hiszi, hogy tudja a választ, az rohan és leül a székre.

Fontos megjegyezni, hogy ez nem minden násznépnél játszható, kell hozzá némi „belevalóság”. Bizony jól jön egy profi ceremóniamester, aki felméri, hogy van-e fogadókészség, nyitottság a násznép részéről.

Nagyon nagy buli szokott belőle kerekedni, nagyon látványos, és szórakoztató pillanatokkal! Fontos nem csak azoknak szórakoztató, akik futnak és válaszolnak, hanem a többiknek is. Akik drukkolnak a játékosoknak, és persze, akik súgnak nekik!  Miután feltettük a kérdést, elmondtuk a négy lehetséges választ, és a székhez rohanó, majd leülő vendég jól válaszolt, akkor egy kicsit a párt is kifaggatjuk az adott kérdéskörről, hogy a násznép minél jobban megismerje a szerelmesek történetét.

A játék végeredménye úgy születik meg, hogy a pár pontozza a nyerteseket, és aki a legtöbb jó választ adta, ő viszi el a főnyereményt. Ami lehet egy közös vacsora a párral, vagy az első szelet az esküvői tortából, de lehet pusztán csak a dicsőség is a fődíj.

Ennek a játéknak nem csak a vacsora előtt van helye, az est folyamán bármikor elő lehet venni! Akár, amikor egy picit leült a táncolós hangulat, vagy ha úgy érzitek, nem isznak rendesen. 🙂 Ekkor mind a rossz, mind pedig a jó választ adókat is pálinkával jutalmazzuk. Itt jegyezzük meg, hogy szinte minden játék átalakítható ivós játékká…

Van olyan cilinderes ceremóniamester, aki a jó válaszokért extra tombolaszelvényeket ad, persze csak ha amúgy is van tombolasorsolás beütemezve az esküvőn. Egyébként a tombolát imádja mindenki, úgyhogy szívből ajánljuk. Retro tombolaszelvény mindig van nálunk, és nem félünk haszálni! 

 

Kahoot

3. Kahoot – kvíz modern köntösben

A 21. században és az okostelefonok világában lehet egy nagyon interaktív, egész násznépet lekötő kvízt összehozni. Erre az egyik legjobb megoldást a kahoot biztosítja.

Ennek az alkalmazásnak (ami ingyenes) a segítségével össze tudtok állítani egy kérdőívet online. Megadjátok a 4 (közülük 1 jó) válasz lehetőségeket. Aztán amikor a játék ideje eljön, a vendégek belépnek a kvíz felületére a telefonjuk segítségével. Aztán mehet a játék.

Fontos, hogy legyen stabil mobilnet vagy wifi az esküvő helyszínén. Ha a wifire egyszerre 100-an felcsatlakoznak, az tud némi fennakadást okozni. Illetve, amire még szükségetek van, az egy projektor/laptop és vetítővászon, ahol a kérdéseket/válaszokat mindenki láthatja.

Egészen „Legyen Ön is milliomos!” hangulata ennek a játéknak, egy jó DJ az eredeti műsor ikonikus zenéjével teszi még viccesebbé, ha pedig van Veletek egy cilinderes ceremóniamester is, akkor bizony egészen „show-műsoros” tud lenni a hangulat! Persze ugyanúgy feltesz 1-2 kérdést, meginterjúvol Benneteket a részletekről… 

ki hova áll? - kvíz

4. Állj mellé! – mozgásos kvíz

Ennél a játéknál A és B válaszadási lehetőség van. Kihívjuk a játékosokat a tánctérre (lehetőleg az EGÉSZ násznépet). Feltesszük a kérdést. Aki az A választ találja jónak, ő mondjuk jobb oldalra áll, aki a B választ, ő a bal oldalra. Így két csapat alakul. Akik a rossz oldalra álltak, ők kiesnek. A  nyertes csapat tovább játszik, és egyre fogynak a játékosok. Ha a végén többen is bent maradnak a játékban, akkor érdemes „szétlövő” kérdéssel készülni, amire egy saccolós választ kell adniuk, pl.: pontosan hány km-re született egymástól a menyasszony és a vőlegény? (De bármilyen más távolság, súly, stb. lehet)

Itt a kérdéseken van a fő hangsúly, fontos, hogy legyenek benne igazán nehezek, hogy meg lehessen rostálni a násznépet. 🙂 Legyenek olyan új információk, amit még a szülők és a közeli barátok sem feltétlen tudnak. pl.: hogy fogják hívni a kiskutyát, amit szeretnétek örökbe fogadni?

Na de milyen kérdéseket érdemes feltenni? – ez itt a nagy kérdés…

Nehéz általános kérdéseket írni. Mi minden párunkkal kitöltetünk egy személyes kérdőívek, hogy még jobban megismerjük őket, és a játékokat (pl.: a kvízt) személyesebbé tudjuk tenni, illetve a Nagy Napon is sokkal közvetlenebb, fesztelenebb kapcsolódásban tudunk a családdal, barátokkal együtt lenni, ha minél több bensőségesebb infót tudunk az ifjú párról. 🙂 Van hogy már a kérdőív alapján meg tudjuk írni a kérdéseket a kvízhez. De lássunk néhány inspiráló kérdést, amikből aztán eszetekbe juthat az a 10-12 izgalmas kérdés, amit berakhattok a kvízbe:

Milyen gyerekkori csínytevéseid voltak?

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni, ha felnősz?

Mi volt a jeled az oviban? (Hogy hívták a kedvenc óvónénid?)

Melyik híres embert hívnád meg vacsorára?

Miből állna számodra egy tökéletes nap?

Ha teljesülne 3 kívánságod, mi lenne az?

Bakancslistád?

Melyik sztárba voltál szerelmes kiskorodban?

Mi az az étel/ital, amiből bármennyit képes vagy elfogyasztani?

…és a kérdések tárháza végtelen! 🙂

Ha kell egy kis segítség – ajánljuk magunkat!

Ha cilinderes cm lesz az esküvőtökön, akkor ő örömmel segít a kvízkérdések összeállításában, jelezzétek neki! Persze még rengeteg mindenben másban is tudunk segíteni Nektek! Ha még nincs cilinderes céemetek, kérjetek tőlünk egy ajánlatot, és az első személyes találkozó alkalmával (ami nem jár semmilyen kötelezettséggel) összeállítjuk Nektek az esküvőtök előzetes forgatókönyvét, amit akkor is tudtok használni, segítségetekre lehet, ha mégsem minket választotok a Nagy Napra. És ez még mind semmi…! A további izgalmas részletekért, hasznos infókért katt ide:

Ha még nincs ceremóniamesteretek, és mit ad Isten, épp az esküvőtöket szervezitek, kérjetek egy ajánlatot tőlünk, ide, erre a kék szövegre kattintva 🙂