„adok-kapok” az esküvőn

Az esküvő és a pénzügyek

Természetesen mi is úgy gondoljuk, hogy a Nagy Napotok nem egy üzleti vállalkozás, talán mégis érdekes lehet számotokra, hogy mennyibe kerül ma egy átlagos esküvő, és mennyi „bevételre” számíthattok a násznéptől.

Ezért készítettünk egy kutatást, amiben több, mint 400 olyan párt kérdeztünk meg, akik 2018-ban tartották az esküvőjüket. A tőlük kapott válaszokat összesítettük, kiértékeltük, átlagoltuk, és ebből jöttek ki azok a számok, amiket most megosztunk Veletek.

 

A gondtalan, és önfeledt esküvő egyik alapja a tervezés. A másik pedig a tapasztalat. Mivel a legtöbb pár általában az első házasságát tervezi, ezért a tapasztalat még hiányzik.  Ezért tartjuk fontosnak, hogy nem csak ceremóniamesterként segítsük a párokat az esküvő napján, hanem esküvői tanácsadásunk során átadjuk nekik mindazt a tudást, tapasztalatot és praktikát, ami a tökéletes esküvő megszervezéséhez elengedhetetlen. Ha Te is biztosra mennél a szervezés során, kattints az alábbi „Tovább a gondtalan esküvőért” feliratra, és ismerj meg minket, és ha tetszik, amit látsz, kérj tőlünk ajánlatot:

Mennyi az annyi, avagy következzenek egy kis matek

Egy esküvő átlagos költsége összesen

Ahogy látjátok, az  átlagot tekintve – amiben van 4 fős, és a 300 fős esküvő is – ma Magyarországon 1.515.005,- Ft-ba kerül egy esküvő, amiből 1.331.903,- Ft vissza is jön.

Értelemszerűen, ahogy növekszik a vendégek létszáma, úgy növekszik a költség és/de a bevétel is.

Mennyibe kerül az esküvői „belépőjegy”?

Grafikonunkból jól látszik, hogy átlagosan egy vendég 19.509,- Ft-tal járul hozzá az esküvő költségvetéséhez. Illetve az is látszik, hogy a bevételek egy személyre lebontva jóval nagyobb szórást mutatnak, mint a költségek.

Ahogy növekszik a vendégek létszáma, úgy közeledik egymáshoz a két szám (költség és bevétel).

nyereség vagy veszteség?

Hány százalékát fizetitek a költségeknek?

Az látszik – ha a nagy átlagot nézzük -, hogy Nektek „csak” az esküvőtök összes költségének a 12,1%-át kell kigazdálkodnotok. Persze tekintve, hogy a szolgáltatók 30-50%-ig kérnek foglalót, ezért ezt az összeget meg kell előlegezni. De a statisztika szerint a menyasszonytáncból, és az ajándékokba szánt borítékok tartalmából, ennek nagy része visszajön!

Persze ennek ellenére mindig azt mondjuk, hogy eszetekbe se jusson hitelt felvenni az esküvőtökre (erre lentebb részletesen kitérünk)! Annyit vállaljatok be, ami a saját, rendelkezésetekre álló költségvetésetekből ki tud jönni. De jó, ha tudjátok, hogy a statisztika szerint van egy nagyon erős valószínűsége annak, hogy az esküvőre fordított pénz visszajön a Nagy Napotokon!

Lehet, hogy nem kerül majd pénzbe az esküvőd?

Ezen a grafikonon azt láthatjátok, hogy a több mint 400 esküvőből a párok 34,4%-a nyereséggel, míg 6,2% nulla forint kiadással zárta az esküvője mérlegét. Vagyis az esküvők 40,6%-a nem került semmibe  a párnak. Persze mivel az esküvői szolgáltatók előleget kérnek, nekik is meg kellett előlegezni a költségek egy részét, de ezek a költségek visszajöttek.

Természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy voltak veszteséges esküvők is: 59,4%. De ahogy azt az előző ábrán is láthattátok, átlagban az esküvők költéségének 87,9% mégis visszajön.

Miből van rá pénz?

Miből finanszírozza az esküvőjét egy pár?

Egészen fantasztikus, hogy a párok 60,85%-a saját erőből tudja megoldani az esküvőjét! A másik nagyon pozitív hír, hogy akinek nincs elegendő tőkéje, sok-sok segítséget kap a rokonoktól/barátoktól. Így gyakorlatilag a párok 96,76%-ának sikerül megoldani hitel nélkül a Nagy Napjuk megszervezését.

Az adatok szerint 3,24%-ka az esküvőt szervező párok közül kénytelen a hitel felvétellel élni. Bár biztos, hogy vannak olyan álmok,amiket az ember mindenáron szeretne megvalósítani, de láthatjuk, hogy a hitelből megrendezett esküvők sajnos sokkal rosszabb mutatókkal rendelkeznek, mint a többi 96.76%.

Ami a lényeg, hogy ha nincs meg a szükséges pénz az esküvőre, elsőként mindenképp a családhoz/barátokhoz forduljatok segítségért! És fontos, hogy ne csak pénzre gondoljatok, mint segítség, hanem olyan szolgáltatásokra, kézzel fogható dolgokra, amiket a családtagok, barátok, is meg tudnak csinálni (kreativitás, hobbi, és kézügyességtől függően akár: sütisütés, dekoráció, smink, haj, stb.), amivel hatalmas segítséget nyújtanak, és bizony sok pénzt megtakarítanak nektek.

A hitel nem a barátunk!

Az jól látszik, hogy a hitelből megvalósult esküvőknél a költségek csupán fele vándorol vissza a násznép segítségének köszönhetően a pár zsebébe.

Vagyis, aki hitelből valósít meg esküvőt, sokkal nagyobbat bukik, mint aki saját erőből vagy a család/barátok segítségével szedi össze a pénzt az esküvőjére.

kérdőívünk érdekes „leg”-jei

Legdrágább esküvő

A válaszadók közül a legdrágább esküvő címet egy 120 fős lagzi szerezte meg, amire 6 millió Ft-ot költöttek.

Jó hír, hogy ezen az esküvőn a násznép is nagyon nagyvonalú volt, így 7.000.000,- Ft vissza is jött az ajándékozás során.

Legnagyobb létszámú esküvő

A kérdőívet kitöltők közül a legnagyobb násznéppel az a pár rendelkezett, akik 300 főt hívtak meg a lagzijukra. Így amellett, hogy nagyon sokan ünnepelték őket, emellett komoly nyereséget is elkönyvelhettek, ugyanis – csodával határos módon – 2.5 millió Ft-ból hozták ki a bulit, és a násznép 5.5 millió Ft-ot ajándékozott nekik.

Királyi esküvő

A legnagyobb 1 főre jutó költséggel egy 55 fős esküvő büszkélkedhet. Ezen az esküvőn az egy vendégre jutó költség 81.000,- Ft volt.
Itt viszont  a násznép csak 1,5 millió Ft-ot „hozott össze” a párnak, pedig a számla végül 4,5 millióról szólt. A száraz matek szerint ez egy erősen veszteséges buli volt,  de valószínűleg ennek nem volt jelentősége.

végezetül, összefoglalva

Statisztika és a valóság

Mint ahogy írtuk, az itt olvasható számok egy átlagolás eredményei, melybe a 300 fős, és a 4 fős esküvőt is beleszámoltuk. Illetve volt olyan esküvő is, amelyikre 6 millió Ft-ot költöttek, és olyan is, amelyikre 40 ezret.

Ami kiolvasható a számokból, hogy az esetek jelentős részében a költségek 80%-a visszajön. De ez csak akkor igaz, ha nem vesztek fel hitelt.

Bízunk benne, hogy kis közvélemény-kutatásunkkal tudtunk némi segítséget, támpontot nyújtani Nektek. Ne feledjétek, az egyik legfontosabb kitalálni, és összeállítani az esküvőtök forgatókönyvét. Ezen is múlhat akár a menyasszonytánc bevétele. De ami még ennél is fontosabb, hogy megtaláltátok egymást, és az egyik legizgalmasabb közös kaland előtt álltok: férj és feleség lesztek. Aznapra a matekot tegyétek félre, és élvezzétek az esküvőtök minden egyes pillanatát, önfeledten, boldogan, ahogy csak Ti tudjátok! 🙂 Szóval: hajrá, és természetesen: ESKÜDJETEK! 🙂

Ha szeretnél biztosra menni, kérj tőlünk árajánlatot a „Tovább a gondtalan esküvőért!” feliratra kattintva, és az esküvőtök előzetes forgatókönyvét ajándékba adjuk Nektek!