A polgári szertartás kapcsán rengeteg tévhit, kérdés kering a köztudatban. Hogyan is zajlik a polgári szertartás? Mikor és hol tudjátok megköttetni hivatalosan a házasságot? Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között? Nyugalom, mindent csak
sorjában, az összes kérdésetekre választ kaptok most tőlünk!

Megtörtént a lánykérés, eljegyzésetekről minden kedves ismerőst, barátot értesítettetek, a social media felületeitek pedig tele vannak romantikával és a legnagyobb boldogsággal. Na de a lánykérés után az esküvőszervezés nem csak játék és mese! A teendők listája végtelen,
biztosan számos kérdésetek van a témában, amihez mi szeretnénk most nektek egy kis
segítséget nyújtani.

A házassági szándék bejelentése – vagyis az első lépések a hivatalos esküvő felé

Kezdjük az elején! Egészen pontosan mi is az a polgári szertartás?

Házasságkötésetek csak akkor válik hivatalossá, ha anyakönyvvezető előtt kimondjátok a
nagy betűs IGEN-t bármelyik anyakönyvi hivatalban. Ehhez mindenekelőtt a házassági szándékot kell bejelenteni, majd ezután legkorábban 30 nap múlva tűzhető ki az esküvő dátuma.

Időpont kérésére lesz szükségetek, hogy a házassági szándékot bejelentsétek, ehhez az
általatok kiszemelt önkormányzat honlapján találhattok elérhetőséget. Általában az
önkormányzatok honlapjai jól strukturáltak, könnyen szűrhetőek és az anyakönyvvezetés fül alatt találjátok a számotokra hasznos infókat.

Az ügyintézéshez az alábbi személyes adataitokra, iratokra lesz szükség:

  • a menyasszony, vőlegény személyazonosításra alkalmas okmánya és a lakcímkártyája;
  • születési anyakönyvi kivonata;

Amennyiben valamelyik fél családi állapota:

  • elvált: utolsó válásról szóló záradékkal ellátott házassági anyakönyvi kivonat;
  • özvegy: a volt házastárs halotti anyakönyvi kivonata, vagy a záradékolt házassági
    anyakönyvi kivonat.

Házasulandó párként a bejelentéskor kell nyilatkoznotok arról is, hogy mi lesz a vezetéknevetek a házasságkötés után. A házassági szándék bejelentésekor kaptok majd egy
esküvői időpontot, ahova hívhattok vendégeket és a szertartást kiegészíthetitek kreatív
elemekkel.

Az esküvői időpont megadása az adott önkormányzattól függ. Vannak olyan kerületek,
települések, ahol akár hétköznap is adnak össze házasulandó párokat, de megeshet, hogy az általatok választott önkormányzatnál csak hétvégén lehetséges a házasságkötés. Ezt az
anyakönyvvezetővel tudjátok egyeztetni, amikor személyesen találkoztok vele az
ügyintézéskor.

A polgári szertartás költségei

A polgári esküvőnek eltérő költségei lehetnek, amik függnek az adott önkormányzattól,
dátumtól, szolgáltatások megrendelésétől. Abban az esetben, ha egy egyszerű szertartást
szeretnétek a házasságkötő teremben, néhány vendéggel az anyakönyvvezető jelenlétében, úgy nagyjából 5000-6000 Ft-tal számoljatok. A legtöbb hivatalban felár ellenében pezsgős koccintással, zenével várnak titeket és a násznépet.

Anyakönyvvezető külső helyszínen is tarhat polgári szertartást

Van lehetőség arra is, hogy az anyakönyvvezető külsős helyszínre menjen ki, ahol összead titeket. Ez természetesen több tényezős dolog, hiszen a választott dátum, az anyakönyvvezető aznapi esküvői, elfoglaltságai meghatározzák, hogy ki tud-e menni az esküvőtök helyszínére.

Amennyiben szeretnétek, hogy anyakönyvvezető adjon össze titeket a lakodalom színhelyén, érdemes minél előbb lefoglalni nála az adott dátumot. A helyszíni szertartásvezetésnek is eltérő díjszabása lehet. Érdemes utánajárnotok a kiszállási díjaknak, amik a néhány tízezer forinttól az akár százezer forint feletti összeget is elérhetik.

A polgári szertartás menete

Ne feledjétek, abban az esetben, ha a hivatalban tartjátok a ceremóniát, érkezzetek időben és a vendégek is foglalják el a helyüket az adott időpontban. Szoros menetrendet tartanak az anyakönyvvezetők, valószínűleg nem Ti lesztek aznap az egyetlen pár, akiket összead.

1. Gyűrűk és szülőköszöntő ajándékok

A gyűrűket és a szülőkköszönő ajándékot az anyakönyvvezetővel megbeszélt helyre elhelyezitek, eközben a vendégek érkeznek és elfoglalják a helyüket. Sokat segíthet, ha van ceremóniamesteretek, aki helyettetek fogadja a vendégeket és koordinálja az eseményeket.

2. Vőlegény bevonul

A vőlegény bevonul édesanyjával, aki fia jobb oldalán áll. Természetesen vonulhat egyedül is a vőlegény, netalántán a tanújával, esetleg más valakivel, aki közel áll hozzá. Illetve választhatja azt is, hogy nem vonul külön, hanem az oltárnál várja menyasszonyát.

3. A koszorúslányok

Ha vannak koszorúslányok, akkor ez az ő pillanatuk, bevonulnak a menyasszony előtt.

4. Gyűrűvivő érkezik - ha van

Ha van gyűrűvivő, akkor ő a következő a sorban. Szívmelengető tud lenni, ha ebben a szerepben a család egy apró tagja tündököl. Amennyiben nincsen gyűrűhordótok, a gyűrűk az asztalra készítve várnak titeket.

5. Érkezik a menyasszony

Érkezik a menyasszony, általában az örömapával, aki a menyasszony bal oldalán áll. Amikor megérkeznek a vőlegény elé, az örömapa átadja lányát, kezet fog a vejével.

6. A szertartás

Megkezdődik a szertartás. A szertartás közben lehetnek különféle extrák: pl. homoköntés, gyertyagyújtás, borok összeöntése, a képzeletetek szab csak határt az esküvő kreatív részének. Ha szeretnétek egymásnak fogadalmat mondani, ez a legjobb alkalom! Az IGEN-ek kimondása és a gyűrűk felhúzása után a tanúkkal aláírjátok a hivatalos papírt, ami a házasságotokat igazolja. Ezentúl őrizzétek úgy ezt a dokumentumot, mint a szemetek fényét! Ez a papír fogja igazolni, hogy törvényesen házasságot kötöttetek egymással, az állam által elismert házaspár vagytok.

7. A szülők/nagyszülők köszöntése

A szertartás vége felé közeledve köszönti a pár a szüleiket a köszönőajándékokkal, ezeket átadjátok nekik. Gyakran a nagyszülőket is szokták köszönteni a fiatalok, őket is meg lehet lepni egy kedves ajándékkal.

8. Szűkkörű koccintás a szertartás végén

A szertartást a szűk család, tanúk pezsgős koccintása zárja.

9. Kivonulás - gratulációk fogadása

A pár kivonul, fogadja a gratulációkat. A ceremóniamester jelenléte itt is sokat segíthet, a násznépet irányíthatja, közvetítheti az történéseket, segíti a párt az események lebonyolításában.

Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető?

Mivel az anyakönyvvezető egy napon sok párt ad össze, ezért nem tud egy rátok szabott, személyes szöveggel érkezni az esküvőre. Habár csak ő adhat hivatalosan össze titeket, de tudnotok kell, hogy nem szükséges lemondanotok arról, hogy valaki egyéni szöveget írjon a kapcsolatotokról, a szerelmetekről.

Amennyiben olyan szertartást is szeretnétek, aminek a szövege kifejezetten rólatok szól, közös történeteitek is elhangoznak benne, a násznép jól szórakozik rajta, miközben a könnyek és nevetés előcsalogatására irányul, válasszatok szertartásvezetőt! Több megoldása is létezik a szertartásvezetővel tartott esküvőnek.

Dönthettek amellett, hogy egy napon, egy helyszínen zajlik a két szertartás, az anyakönyvezető után a szertartásvezető lép színre. Azonban választhatjátok azt a verziót is, hogy a hivatali esküvőt megtartjátok korábban, akár szűk körben, és a lakodalom napján, a násznép előtt pedig szertartásvezetővel fogadtok egymásnak örök szerelmet. Ebben az esetben a polgári, hivatalos ceremónia kiváló főpróbája lehet a szertartásvezetővel megtartott Nagy Napotoknak.

A Cilinderesek közül többen is vállalnak szertartásvezetést. Ilyenkor a szertartás egyedi szövegét vagy maga a ceremóniamesteretek, vagy a Cilinderesek egyik profi szövegírója írja meg. Ahhoz, hogy a szöveg tényleg Rátok legyen szabva, előzetesen ki kell töltenek egy személyes kérdőívet, aminek hála aztán a ceremónia valóban csak Rólatok szól majd.